sobota, 1 marca 2014

Makaron domowy

Makaron tradycyjny:

2 szklanki mąki pszennej (u mnie luksusowa typ 550)
2 jajka
około ½ szklanki wody ciepłej (raczej mniej, około 1/3)
zioła opcjonalnie: natka pietruszki, koperek, lubczyk, szczypiorek, pieprz czarny.

Zagnieść wszystkie składniki. Wodę dodajemy ostrożnie. Ciasto ma być twarde, inaczej zlepi się podczas krojenia i suszenia. Mój makaron wyszedł trochę zbyt plastyczny i na wszelki wypadek podsypywałam go dużą ilością mąki.
Rozwałkowane placki lekko podsuszyć.
Następnie oprószyć je mąką, zwinąć w płaskie rulony i kroić w poprzek. Dobrze wysuszony makaron można kroić bardzo cienko (nitki). Jeśli ktoś nie lubi długiego makaronu, najpierw należy go pokroić w paski 4-5 cm, dopiero później kroimy cieniej. Na dłuższe przechowywanie makaron trzeba wysuszyć - na matach silikonowych, na papierze, na blacie, na blaszkach do pieczenia. Można nawet podsuszyć go w piekarniku z włączonym termoobiegiem. Co jakiś czas makaron trzeba poprzewracać.


Makaron razowy: 

1 szklanka mąki pszennej (u mnie luksusowa typ 550)
1 szklanka mąki pszennej razowej (z pełnego przemiału)
1 jajko
około 1/3 szklanki wody letniej
1 łyżka oleju (opcjonalnie)

Wszystkie składniki zagnieść, na końcu ewentualnie dodać olej (makaron będzie bardziej plastyczny).
Wodę dolewać ostrożnie, ciasto ma być twarde. W razie potrzeby podsypywać mąką.
Odstawić na chwilę, powiedzmy na 30 minut.
Następnie podzielić ciasto na 3-4 kawałki, każdy oprószyć mąką i rozwałkować cienko.
Znów oprószyć mąką i rozłożyć do lekkiego przesuszenia.
Z kolei zwinąć w płaski rulon dowolnej szerokości i pociąć cienko (dowolna szerokość).
Rozłożyć dość luźno. Do bezpośredniego zużycia wystarczy podsuszyć tylko trochę i ugotować przez 5-6 minut w osolonej wodzie. Gotującego się makaronu nie mieszamy zbyt często. Na koniec makaron odcedzamy na sicie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz