sobota, 1 marca 2014

Naleśniki

Bierzemy po równo mąkę, mleko i wodę, do tego jajka – po jednym na każde 100 g mąki. Dodajemy trochę soli, trochę oleju / oliwy (nie trzeba już wlewać na patelnię). Smażę na patelni z cienkiej blachy, ma średnicę 22 cm (20 cm przy dnie). To najzwyklejsza, najtańsza patelenka do naleśników. Farsz dowolny, co kto lubi. Następnego dnia odgrzewam naleśniki na suchej patelni, jednocześnie po 2-3 sztuki, z obu stron. Trwa to krótko. 





Składniki na 8 sztuk 
200 g mąki pszennej 
200 ml mleka 
200 ml zimnej wody 
2 jajka 
szczypta soli do smaku 
trochę oleju / oliwy 

Dodatki: twaróg z odrobiną śmietany, sama śmietana, cukier, musy owocowe, dżemy itp. 

Wymieszać razem wszystkie składniki ciasta, na przykład blenderem (długą końcówką). 
Do smażenia pierwszego placka można posmarować delikatnie patelnię olejem, ale nie jest to konieczne (olej mamy w cieście). 
Nalewamy na patelnię cienką warstwę ciasta i smażymy placuszki z obu stron. 
Gotowe odkładamy na talerz. 

Posmarować twarogiem, dżemem itp. Zwinąć, polać śmietaną, posypać cukrem. 

Zamiast mleka użyłam kiedyś dość gęsty jogurt naturalny. Proporcje składników: 300 g mąki pszennej, 330 g jogurt (całe opakowanie), 400 ml woda ciepła z kranu, 3 całe jajka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju (na patelnię już nie wlewam). Naleśniki smażyły się doskonale, czyli można i tak. W smaku nie ma żadnej różnicy. Pewnie nada się również kefir i maślanka. Wody dolewałam tyle, żeby ciasto nie było ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie.

Naleśniki siostry Anieli


Ciasto naleśnikowe
500 g mąki
750 ml mleka
3 jajka
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru

Farsz – ilość składników dowolna, według własnego uznania
Twaróg zmielony
cukier
cukier waniliowy
2 jajka
rodzynki, morele, figi

Wymieszać razem składniki ciasta.
Pokroić bakalie, dodać je do twarogu wraz z pozostałymi składnikami farszu.
Rozgrzać olej na patelni.
Nalewać ciasto niezbyt grubą warstwą, smażyć naleśniki z obu stron.
Nałożyć twaróg na mniej niż połowę powierzchni każdego naleśnika, zwinąć i ponownie smażyć aż do zrumienienia.
Ułożone na talerzu naleśniki polać miodem lub czekoladą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz