Składniki na 8 sztuk
200 g mąki pszennej
200 ml mleka
200 ml zimnej wody
2 jajka
szczypta soli do smaku
trochę oleju / oliwy
Dodatki: twaróg z odrobiną śmietany, sama śmietana, cukier, musy owocowe, dżemy itp.
Wymieszać razem wszystkie składniki ciasta, na przykład blenderem (długą końcówką).
Do smażenia pierwszego placka można posmarować delikatnie patelnię olejem, ale nie jest to konieczne (olej mamy w cieście).
Nalewamy na patelnię cienką warstwę ciasta i smażymy placuszki z obu stron.
Gotowe odkładamy na talerz.
Posmarować twarogiem, dżemem itp. Zwinąć, polać śmietaną, posypać cukrem.
Naleśniki siostry Anieli
Ułożone na talerzu naleśniki polać miodem lub czekoladą.
Ciasto naleśnikowe
500 g mąki
750 ml mleka
3 jajka
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
Farsz – ilość składników dowolna, według własnego uznania
Twaróg zmielony
cukier
cukier waniliowy
2 jajka
rodzynki, morele, figi
Wymieszać razem składniki ciasta.
Pokroić bakalie, dodać je do twarogu wraz z pozostałymi składnikami farszu.
Rozgrzać olej na patelni.
Nalewać ciasto niezbyt grubą warstwą, smażyć naleśniki z obu stron.
Nałożyć twaróg na mniej niż połowę powierzchni każdego naleśnika, zwinąć i ponownie smażyć aż do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz