sobota, 1 marca 2014

Pizza

Ta niby pizza wyszła doskonała, miękka, z chrupiącym brzegiem. Porównałam przepis z innym, znalezionym w sieci. Nie różniły się istotnie (patrz na końcu notatki). Natomiast tam obłożenie było bardzo bogate, a co za tym idzie – bardzo ciężkie. Dla nas nie do przyjęcia, już się po prostu odzwyczailiśmy od takich potraw.



Składniki ciasta:
500 g mąki pszennej
2 jajka
50 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
150 ml mleka letniego
½ łyżeczki soli 
100 g masła roztopionego, schłodzonego

Składniki obłożenia: 
Ketchup, 2 pomidory świeże (duże), cebula, kawałek sera żółtego (około 100-150 g), oregano i bazylia (suszone), pieprz mielony.

Wykonanie:
Najpierw robimy zaczyn drożdżowy – drożdże pokruszyć do mleka + cukier + odrobina mąki – wymieszać. Użyć, gdy drożdże zaczną pracować (spienione).

Następnie:
mąka + jajka + zaczyn – wymieszać,
+ masło schłodzone – zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić do wyrastania na 30 minut (podwojenie objętości).
Po tym czasie ponownie zagnieść. Rozwałkować na placek odpowiadający wymiarom blaszki. Ciasto rozciągnąć palcami na blaszce, brzeg zostawić grubszy, wyższy.
Odczekać 10 minut, następnie nakładać obłożenie: 
Posmarować ketchupem / sosem własnej roboty, nałożyć plastry pomidorów, cienko pokrojoną cebulkę (piórka), posypać pieprzem, oregano, bazylią. Na to potrzeć ser żółty. Znów odczekać 5-10 minut, po czym wstawić do pieca.

Pieczenie: 
15-20 minut w temperaturze 170°C, z termoobiegiem, na średnim poziomie piekarnika. Blacha wyłożona papierem do pieczenia.

Przepis na inną pizzę:

500 g mąki pszennej
40 g drożdży świeżych
1 szklanka wody ciepłej 
cukier - trochę (do drożdży)
1 łyżeczki soli
100 ml oleju

Autorka tego przepisu (Anek) używa 1,5 porcji na dwa duże placki, pieczone na dużych blachach (będących na wyposażeniu piekarnika). Obłożenie: koncentrat pomidorowy z czosnkiem lub ketchup, pieczarki, pierś kurczaka podsmażona, mięso pieczone, szynka, kukurydza, cebula, ser. Trochę tego jest…

Piec na złoto 15-20 minut w temperaturze 250°C. W komentarzach pisano, że podana temperatura jest zbyt wysoka, pieczono zazwyczaj w 220°C. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz