sobota, 1 marca 2014

Piernik świąteczny

Piernik oblany czekoladową polewą ma wyśmienity smak. Im dłużej leżakuje, tym jest lepszy. Zazwyczaj trzymam go w pojemniku na balkonie (zimą), część zamrażam. Ze względu na polewę do rozmrażania nie wykorzystuję mikrofalówki, zostawiam ciasto na noc w kuchni. 
 
Składniki:
1 szklanka mleka, gorące
1 szklanka cukru (raczej mniej)
1 szklanka miodu
½ kostki masła
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika (opakowanie)
2 jajka
2 łyżki kakao
sól, szczypta
bakalie
konfitura dowolna do przełożenia
polewa czekoladowa dowolna lub lukier

Połączyć mleko, cukier, miód, masło.
Wymieszać i schłodzić.
Następnie dodać mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao, sól, jajka.
Wymieszać całość.
Dodać bakalie.
Wymieszać. Przełożyć do dwóch keksówek wyścielonych papierem do pieczenia.

Piec 60 minut w temperaturze 170°C.
Wystudzić.
Przekroić poziomo i przełożyć konfiturą. Nie kłaść za dużo.
Oblać polewą czekoladową.
Przechowywać w chłodzie. Polewa zastyga, ale nie jest bardzo twarda, jest elastyczna.

Polewa czekoladowa:
Podaję proporcje podstawowe. Użyłam podwójną ilość składników, ponieważ powierzchnia ciasta była większa, ale czasem wystarczy tylko tyle, ile poniżej. Składniki zagotować na małym ogniu, stale mieszając, aż zupełnie rozpuści się cukier. 

1/3 kostki masła
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżka kakao, czubata



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz