środa, 27 kwietnia 2016

Chleb razowy 1 żytni z płatkami owsianymi

To super zdrowy chleb - na zakwasie, upieczony wyłącznie z mąki żytniej razowej (typ 2000), z niewielką domieszką płatków owsianych. Spróbowaliśmy go ledwo trochę wystygł. Bardzo nam smakował, ale muszę od razu dodać, iż nie jest to chleb dla kogoś, kto jadł do tej pory jedynie pieczywo pszenne. Z wyglądu i w smaku prawdziwie wiejski, bez ozdobników, prosty, konkretny, czujemy zboże. Do takich smaków trzeba się przyzwyczaić. Miękisz nie jest lepki, nóż pozostaje czysty. Nie jest to też chleb puszysty, a mimo to wcale nie wydaje się ciężki, zbity. Jestem tym chlebem zachwycona.


Potrzebne: dużo zakwasu, mąka żytnia razowa (z pełnego przemiału, pełnoziarnista, typ 2000 – to ciągle ta sama mąka), trochę wody, trochę oleju do smarowania foremki, płatki owsiane (opcjonalnie), sól, kminek (opcjonalnie) + cały dzień czekania. Pieczemy wieczorem. Foremka duża – 16 x 29 cm. Całe ciasto zmieści się do mniejszej foremki (po brzegi) ale nie będzie miejsca na wyrastanie.

Zakwas od kilku dni czekał w lodówce i taki użyłam, bez czekania aż znów będzie aktywny. Uznałam, że cały dzień to wystarczająco długo, żeby ponownie zaczął pracować. Mąki i wody było w nim mniej więcej pół na pół. To zakwas z mąki żytniej razowej (typ 2000).

Przy okazji zaapeluję: Nie bójmy się zakwasu! To naprawdę nic trudnego zmieszać wodę z mąką i zostawić gdzieś na uboczu w kuchni. Przez 4-5 dni dosypujemy po 1-2 łyżki mąki, dolewamy trochę wody, mieszamy. I to wszystko. Tyle trzeba czekać wyłącznie za pierwszym razem. Później tylko dokarmiamy zakwas, to znaczy od czasu do czasu wsypujemy ponownie trochę mąki. Jeśli akurat nie pieczemy chleba - zakwas stoi sobie w lodówce i nic mu się nie dzieje.

Rano:

400 g zakwasu – zawiera około 200 g samej mąki żytniej razowej

+ 350 g suchej mąki żytniej razowej

+ woda – tyle, żeby się wszystko połączyło (1 szklanka), masa ma być gęsta, lepi się do łyżki.

Odstawić przykryte na cały dzień. Najlepiej włożyć miskę do foliowego woreczka.

Można to zrobić wieczorem i odstawić do następnego dnia. Masa nie rośnie jakoś szczególnie, ale widać, że coś się w cieście dzieje.

Wieczorem:

Do ciasta chlebowego, które rosło cały dzień lub całą noc dodajemy

+ 300 g mąki żytniej razowej

+ ¾ szklanki wody + 1 łyżka soli (rozpuścić w tej wodzie) 

+ 3-4 łyżki płatków owsianych

Wymieszać, ciasto jest bardzo gęste, oblepia łyżkę. Dolać odrobinę wody, jeśli jeszcze pozostała sucha mąka.

Przykryte odstawić na 3 godziny. Wbrew pozorom ciasto wyrosło bardzo ładnie, podwoiło swoją objętość. Ale nie zawsze tak się dzieje, razowiec zazwyczaj niewiele rośnie.

Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki. Foremka – cały środek wysmarowany olejem, dno obficie obsypać mąką żytnią razową. Ciasto się nie rozlewa, trzeba je wyrównać wilgotną dłonią. Obsypać mąką pszenną. Od razu wstawiamy do nagrzanego pieca. Chleb razowy w piecu może się zrobić płaski.

Pieczemy 10 minut w temperaturze 220°C i 40-60 minut w temperaturze 200°C.

Po wyjęciu pukamy od spodu, odgłos ma być głuchy, w razie czego dopiec chleb przez 10 minut, ale już bez foremki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz