sobota, 1 marca 2014

Selerowe frytki

Zrobienie tych frytek jest bardzo proste. Potrzebujemy tylko seler, przyprawy i olej. Chwila wyczekiwania i można wcinać.




Potrzebne:
1 cały spory seler;
sól, pieprz czarny, rozmaryn, kminek, wędzona słodka czerwona papryka, 
ewentualnie inne ulubione przyprawy;
2 łyżeczki oleju lub więcej (ja skropiłam jeszcze trochę podczas pieczenia).

Seler obrać, pokroić w plastry o szerokości odpowiadającej grubości frytek. 
Plastry pokroić w słupki.
Rozsypać w żaroodpornym naczyniu, na blaszkę itp. Nie przykrywać.
Posypać przyprawami. Skropić olejem. Wymieszać wszystko.

Pieczenie: 30 minut w temperaturze 170°C, z termoobiegiem. W trakcie pieczenia ponownie wymieszać. 

Przyprawy zmieniły smak oleju, jest rewelacyjny i śmiało można go zjeść z chlebem. Same frytki dodajemy do różnych dań, na przykład do ryby w galarecie. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz