Potrzebne:
1 cały spory seler;
sól, pieprz czarny, rozmaryn, kminek, wędzona słodka czerwona papryka,
ewentualnie inne ulubione przyprawy;
2 łyżeczki oleju lub więcej (ja skropiłam jeszcze trochę podczas pieczenia).
Seler obrać, pokroić w plastry o szerokości odpowiadającej grubości frytek.
Plastry pokroić w słupki.
Rozsypać w żaroodpornym naczyniu, na blaszkę itp. Nie przykrywać.
Posypać przyprawami. Skropić olejem. Wymieszać wszystko.
Pieczenie: 30 minut w temperaturze 170°C, z termoobiegiem. W trakcie pieczenia ponownie wymieszać.
Przyprawy zmieniły smak oleju, jest rewelacyjny i śmiało można go zjeść z chlebem. Same frytki dodajemy do różnych dań, na przykład do ryby w galarecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz