Poniższy przepis był dołączony do gofrownicy i okazał się bardzo dobry. Urządzenia nie trzeba smarować olejem, wystarczy to zrobić przed pierwszym smażeniem (olej jest w cieście). Ciasto jest dość gęste. Nalewam na środek, aż do wypełnienia mniej więcej 1 cm od brzegów. Dzisiaj zrobiłam gofry z podwójnej porcji (14 sztuk). Dałam tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki cukru pudru (nie lubimy zbyt słodkiego). Do gofrów mieliśmy usmażony chutney (sos, gąszcz, mus, przecier) warzywno – owocowy. Gdy gofry będą z dżemem, cukru dać jeszcze mniej. Smażenie: 3-4 minuty od zamknięcia pokrywy, czas zależy od mocy urządzenia.
Składniki na 7 szt.:
Składniki na 7 szt.:
1,5 szklanki mąki (1 szklanka to około 156-159 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól (szczypta)
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie, ja nie daję)
2 jajka (żółtka i piana, ja wbijam całe jajka))
0,5 szklanki oleju
1 i 1/3 szklanki mleka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz