piątek, 5 sierpnia 2016

Gofry

Poniższy przepis był dołączony do gofrownicy i okazał się bardzo dobry. Urządzenia nie trzeba smarować olejem, wystarczy to zrobić przed pierwszym smażeniem (olej jest w cieście). Ciasto jest dość gęste. Nalewam na środek, aż do wypełnienia mniej więcej 1 cm od brzegów. Dzisiaj zrobiłam gofry z podwójnej porcji (14 sztuk). Dałam tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki cukru pudru (nie lubimy zbyt słodkiego). Do gofrów mieliśmy usmażony chutney (sos, gąszcz, mus, przecier) warzywno – owocowy. Gdy gofry będą z dżemem, cukru dać jeszcze mniej. Smażenie: 3-4 minuty od zamknięcia pokrywy, czas zależy od mocy urządzenia. 

Składniki na 7 szt.:

1,5 szklanki mąki (1 szklanka to około 156-159 g)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

sól (szczypta)

2 łyżeczki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie, ja nie daję)

2 jajka (żółtka i piana, ja wbijam całe jajka))

0,5 szklanki oleju

1 i 1/3 szklanki mleka





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz