niedziela, 13 listopada 2016

Pasta z jajek i warzyw

Pasta smakiem przypomina sałatkę ziemniaczaną, choć nie ma tu ziemniaków, groszku czy wędliny. Potrzebne są tylko jajka, trochę warzyw i majonez.  Dzięki temu jest lekka, nie obciąża żołądka.

Składniki:
3 jajka 
1 większa marchewka
1 pietruszka
seler, mały kawałek (korzeń)
cebula, ¼ małej 
3-4 ogórki kiszone, średniej wielkości
2 łyżki majonezu domowego (1 jajko, ¼ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, pieprz, kurkuma - na końcu noża, papryka czerwona ostra – szczypta, 2 łyżeczki musztardy np. sarepskiej)



Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. 
Warzywa korzeniowe ugotować prawie do miękkości.  
Składniki majonezu umieścić w słoiku. Zmiksować długą końcówką blendera. Opis podałam TUTAJ. Kurkuma da ładny żółty kolor, musztarda konieczną kwaśność. Majonez można doprawiać dowolnymi ziołami, czosnkiem. 

Poszatkować warzywa wykorzystując końcówkę z nożami robota kuchennego. Najpierw szatkować cebulę, następnie dodać do niej warzywa korzeniowe. Oddzielnie szatkować ogórki, które następnie trzeba przełożyć na sito i odcisnąć cały płyn. Warzywa przełożyć do miski. Teraz poszatkować jajka, uprzednio pokrojone na cząstki. Dodać je do warzyw. Zamiast robota można użyć zwykłej tarki do warzyw. Poszatkowane warzywa i jajka doprawić jedynie pieprzem i odrobiną majonezu. Wymieszać całość.

Pastę można jeść samodzielnie jak sałatkę lub smarować nią świeże pieczywo. Ugotowanie warzyw trwa 20 minut, szatkowanie i doprawienie całości nie zajmuje więcej niż 10 minut. Najwięcej tu roboty z myciem  naczyń i sprzętu. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz