To świetny pomysł na przekąskę, gdy coś człowieka kusi, a nie powinien raczej podjadać. Marchewki można też podać do obiadu, są bardzo smaczne. Hartowanie w zimnej wodzie dało efekt twardości, co niewątpliwie pozytywnie wpływa na odczucia podczas jedzenia.
Składniki:
4 marchewki (około 500 g)
4 marchewki (około 500 g)
2 zgniecione lub drobno posiekane ząbki czosnku
3 łyżki soku cytrynowego
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki zmielonego kminku
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki cukru
¼ łyżeczki soli
3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki lub kolendry (ewentualnie suszone)
Obrane marchewki pokroić w ćwiartki. Przełożyć je do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut do miękkości.
Następnie odsączyć i opłukać pod bieżącą zimną wodą.
Dobrze osuszyć i przełożyć do miseczki.
Składniki dressingu dobrze wymieszać ze sobą, aż zgęstnieją. Sosem polać marchewki.
Całość schłodzić przed podaniem przynajmniej przez 30 minut.
Chrupiące marchewki w przyprawach. |
Źródło:
Szybko i smacznie. Kuchnia marokańska. Tutuł oryginału: I Cook. Maroccan. Tłumaczenie Małgorzata Korowaj. Redakcja i korekta Katarzyna Szajowska. Wydawnictwo Olesiejuk 2013.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz