wtorek, 20 marca 2018

Syrniki

Przepis na te placuszki pojawił się jak na zamówienie (interia.pl). Syrniki to ukraiński deser, podawany z kwaśną śmietaną, oprószony cukrem pudrem, polany miodem lub z konfiturami. Ja podałam go z domowym musem pomarańczowym. Rewelacja! Najlepsze są świeżo usmażone. 

Dla rodziny warto zwiększyć ilość składników (u mnie: 450 g twarogu, 3 mniejsze jajka, 2 łyżki rodzynek, 1 płaska łyżeczka cynamonu, ponad 6 łyżek mąki). Ciasto ma być gęste, takie do ugniatania, ale jednocześnie plastyczne, jak miękka plastelina. Cynamon chyba mi trochę przeszkadzał, choć gdzie indziej bardzo go lubię. Zamieniłabym też rodzynki na skórkę pomarańczową lub cytrynową.

Potrzebne (przepis podstawowy): 
200 g twarogu 
1 jajko 
1 łyżka rodzynek 
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 
3 łyżki mąki 

W misce wymieszać wszystkie składniki, ręką zagnieść ciasto. 

Blat oprószyć mąką, z ciasta uformować płaski placek o grubości około 1-1,5 cm. W razie konieczności dosypać mąki, nic nie powinno się lepić. 

Szklanką wykrawać krążki. 

Zebrać resztki ciasta, ewentualnie znów podsypać mąką, zagnieść, wykrawać kolejne krążki. 

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (szybko się przypiekają). 


Ukraińskie syrniki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz