poniedziałek, 26 marca 2018

Kiełbasa biała surowa i wędzona

Na święta zrobiliśmy kiełbasę białą, dodaliśmy jednak do farszu trochę peklosoli. Część uwędziliśmy, część pozostała surowa. Białej zazwyczaj się nie wędzi, ale my chcieliśmy taką właśnie mieć. Wyszła bardzo dobra, wydaje się może nieco bardziej tłusta niż surowa. Użycie peklosoli jest raczej kwestią osobistych wyborów. 

Surowiec: 
1,8 kg łopatki wieprzowej i 600 g podgardla. 
Przyprawy: 
16 g / kg – mniej więcej pół na pół sól z peklosolą (19 g peklosoli i 20 g soli)
1 łyżeczka gorczycy mielonej 
1 łyżeczka pieprzu mielonego 
majeranek wg uznania (daliśmy 2 łyżki czubate). 

Mięso i podgardle zmielić przez sitko 8 mm. 
Dodać przyprawy, wodę (kubek). Wymasować do uzyskania kleistości. 
Wstawić do lodówki na 1 godzinę. 
Nadziewać wcześniej namoczone jelita. 
Powiesić kiełbasę na kiju na kilka, kilkanaście godzin (osadzanie, osuszanie). Po tym etapie wędlina, jako biała surowa, może być zamrożona lub sparzona do bieżącego spożycia. My ją uwędziliśmy, by nadawała się do krojenia na kanapki. 
Wędzić w garnku przez 1 godzinę, zrębki olcha-buk (spora garść na folię metalową). Temperatura wędzenia: 55-60°C.
Następnie parzyć wędlinę przez 30 minut w wodzie o temperaturze 75-80°C. 
Szybko schłodzić pod bieżącą zimną wodą i dalej schładzać na kiju w zimnym pomieszczeniu.  Później przełożyć do lodówki. 

Biała w wersji wędzonej.

Biała surowa to wyśmienita wędlina na wielkanocny stół czy po prostu jako dodatek do barszczu / żurku. Wystarczy ją sparzyć. Bardzo nam smakowała. Następnym razem dodamy trochę więcej majeranku, lubimy ten aromat. Mieliśmy do porównania cienką białą, zakupioną w sklepie, robioną podobno według tradycyjnej receptury. To dwie zupełnie różne kiełbaski. Ta kupna nie była może najgorsza w smaku, ale po sparzeniu zrobiła się twarda, jakby nafaszerowano ją żelatyną. 


Nasza biała, tylko sparzona.

Wielkanocny żurek,
własnoręcznie zakiszony z mąki żytniej.
Do jego przygotowania wystarczyły zaledwie dwa
plastry naszego wędzonego boczku,
kiełbasa biała oczywiście,
chrzan i śmietana,
a z ziół majeranek i pieprz.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz