sobota, 28 kwietnia 2018

Sernik brzoskwiniowy bez pieczenia

Tu wszystko robi się błyskawicznie, tylko z galaretką jest trochę czekania. Ser można zastąpić jogurtem naturalnym. 

Składniki sernika: 
biszkopty (do wyłożenia dna formy) 
1 kg sera (wiaderko) 
3 łyżki cukru pudru 
3 galaretki brzoskwiniowe lub inne 
1 puszka brzoskwiń lub inne owoce, także świeże (jagodowe są rewelacyjne) 

Jedną galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Odstawić do lekkiego stężenia. 
Blaszkę wyłożyć papierem. Na dno układać warstwę biszkoptów. 
Ser zmiksować z cukrem pudrem. Dodać jedną tężejącą galaretkę. Wymieszać dokładnie. 
Ser wlać na biszkopty. 
Na serze rozłożyć pokrojone brzoskwinie. 
Zalać wszystko dwoma galaretkami. Lać płyn na łyżeczkę, by nie odrywały się kawałki miękkiego jeszcze sera. Najlepiej odczekać nieco dłużej, aż ser zacznie wyraźnie twardnieć. 
Wstawić na kilka godzin do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz