środa, 18 lipca 2018

Ogórki kiszone pasteryzowane

Ogórki kiszone można krótko pasteryzować. Nieznacznie zmieniają smak, ale nadal są pyszne. Najważniejsze by nie podgrzewać ich zbyt długo i pamiętać, że wstawiamy słoje do ciepłej wody, jeśli zalewa jest gorąca. 

Najpierw należy ogórki normalnie ukisić. Najdalej po tygodniu na dno słoja dać baldach kopru, trochę czosnku i chrzanu – wszystko wyjęte z kiszonki. Ogórki (kiszone) ciasno układać obok siebie, a w wyższym słoju 2-3 małe ogóreczki da się zmieścić jeszcze na górze. Wodę z kiszenia zagotować i gorącą wlać przez sitko do słoja. Od razu wstawić słoje do wysokiego garnka z ciepłą wodą. Woda powinna sięgać przynajmniej do ¾ ich wysokości. Pasteryzować na wolnym ogniu przez 10-15 minut, licząc od momentu zagotowania wody. Czas zależy od wielkości słoików. 

Tak przygotowane przetwory nie wymagają chłodnego pomieszczenia do przechowywania. Ja część kiszonek trzymam na dnie lodówki, bez pasteryzacji, część wolę jednak utrwalić w wysokiej temperaturze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz