środa, 18 lipca 2018

Sałatka z cukinii i ogórków

Zostało mi trochę ogórków i cukinii, zrobiłam z nich sałatkę. Dodałam tylko marchewkę. Niestety, wstawiłam słoik do zbyt niskiego garnka i pasteryzacja się nie udała, słój się nie zamknął. Tym sposobem sałatkę mamy do obiadów. Jest pyszna. Nie wiem ile czego poszatkowałam. Nie ma to znaczenia, można zrobić dowolną ilość sałatki. 

Potrzebne:
cukinie, ogórki, marchew,

koper, czosnek, chrzan, sól, cukier, gorczyca, ocet;

Cukinie, ogórki i marchew obrać ze skórek. Poszatkować w niezbyt cienkie talarki, ewentualnie w ich połówki. Zasypać wszystko cukrem według uznania, dodać trochę soli do smaku. Ocet przegotować z wodą i gorczycą. Wlać do warzyw tylko tyle, by marynata je zakryła. Wymieszać i przełożyć do słoja. Uzupełnić ilość gorącej zalewy, gdyby było jej za mało. Wstawić do wysokiego garnka z ciepłą wodą (na dnie szmatka). Pasteryzować 10-15 minut od momentu zagotowania. 

Na wspomniany 1,5 litrowy słój sałatki dałam 5 płaskich łyżek cukru i ½ szklanki octu. Sałatka jest bardzo delikatnie kwaskowa i słodka. Może nawet za słodka, ale wyjątkowo smaczna. Soli wsypałam 1 płaską łyżeczkę. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz