niedziela, 23 grudnia 2018

Keks angielski

Bardzo aromatyczne ciasto, z dominującą nutą rumu, wędzonych śliwek i masła. W oryginalnym przepisie było mnóstwo bakalii, ja dodałam ich mniej, „na oko”, a i tak jest ich sporo. No, ale keks w końcu bakaliami stoi. Ten keks jest łatwy do wykonania, co w moim przypadku ma ogromne znaczenie. Smakiem zachwyca. Po dwóch dniach przechowywania w chłodzie ciasto zrobiło się ścisłe. Z uciechy, że wypiek okazał się udany, zapomniałam oprószyć go cukrem pudrem. Nawet nie zauważyliśmy braku. Natomiast od razu zwróciliśmy uwagę, że kandyzowany ananas gdzieś się zgubił. Widać go co prawda, bo był wielokolorowy, ale jego smaku próżno szukać. 

Składniki: 
70-100 g rodzynek 
150 ml ciemnego rumu 
210 g masła 
150 g cukru 
4 jajka 
300 g mąki pszennej 
15 g proszku do pieczenia 
60 g posiekanych suszonych moreli 
60 g suszonych śliwek 
60 g kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaja itp.) 
60 g suszonych fig 

Dzień wcześniej zalać rumem rodzynki. Cały ten rum będzie potrzebny do ciasta. 

Przygotować foremkę o długości około 31 cm – wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. 

Przesiać mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia. 

Bakalie posiekać, lekko przesypać je mąką na sicie. Rodzynki odsączyć, też oprószyć je mąką. Rum zostawić. 

Utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka. Ucierać do połączenia się składników. 

Dodać partiami mąkę z proszkiem. Wymieszać. 

Dodać bakalie, rodzynki oraz cały rum, w którym się moczyły. Wymieszać. 

Ciasto przełożyć do keksówki. Wyrównać. 

Piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175ºC i piec kolejne 40 minut (piekłam 10 minut dłużej) do tzw. suchego patyczka. Niektórzy od razu ustawiają 180°C.

Po jakimś czasie: Rodzynki, jeśli są za bardzo suche, można namoczyć w alkoholu w tym samym dniu i na koniec podgrzać je krótko w mikrofalówce (1 minuta, przykryte). Ładnie napęcznieją. Czasem trzeba również namoczyć figi. Kolejny keks piekłam w mniejszych foremkach, o długości 20 cm (z tej samej ilości składników). Ciasto bardzo ładnie wyrosło, choć piekło się tylko 45 minut, od razu w temperaturze 180°C. 


Poniżej kolejny keks.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz