poniedziałek, 18 marca 2019

Kiszona przekąska warzywna

Przygotowanie warzyw wymaga trochę cierpliwości. Trzeba je pokroić w cienkie słupki, by nadawały się także do wrapów. U nas warzywa tylko się pogryza w ciągu dnia. Lubimy domowy fast food, ale tortille robię jednak rzadko. 

Tym razem zakisiłam marchew, pietruszkę, seler, czerwoną oraz białą cebulę. Z przypraw dałam kminek, koper włoski i czosnek. Warzywa zalewamy w słoju solanką (1-1,5 łyżki soli na litr wody). Warzywa warto nakryć surowym liściem kapusty, talerzykiem, gazą lub cienką szmatką. Ja wykorzystuję kawałek drobnej siateczki. Dzięki temu nic nie wypływa na powierzchnię wody, co mogłoby spowodować zepsucie się wszystkiego. Po tygodniu przegryzka była gotowa. Słój z zawartością może stać dłużej, najlepiej jednak przechowywać go w chłodniejszym miejscu.


Białą cebulę pokroiłam w piórka,
czerwoną na pół, seler w małą kostkę,
marchew i pietruszkę w słupki.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz