Zostało mi trochę surówki z białej kapusty z marchewką i natką pietruszki (około 500 g). Postanowiłam zrobić z niej placuszki. Dodałam 3 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 2 płaskie łyżki tartej bułki, szczyptę soli (surówka była solona) i pieprz. Po wymieszaniu masy nakładałam łyżką małe porcje na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyłam z obu stron do zrumienienia. Placuszki są bardzo smaczne, można je doprawiać według własnych smaków.
Placuszki zero waste. |
A to placuszki z posiekanej kiszonej marchewki, pietruszki i selera (kiszona przekąska), plus surowa cukinia i cebula. Dodałam jeszcze 3 jajka i tyle mąki, by masa była spoista. Z przypraw tylko trochę soli i pieprz. Placki mają lekko kwaskowy smak, można je ewentualnie dosłodzić miodem.
Innym razem zamiast cukinii i cebuli dorzuciłam do posiekanych kiszonych warzyw mały słoiczek domowego musu brzoskwiniowego. Stał już dwa lata i pora go było zjeść. Nadał plackom fajną słodycz, miód nie był już potrzebny.
Innym razem zamiast cukinii i cebuli dorzuciłam do posiekanych kiszonych warzyw mały słoiczek domowego musu brzoskwiniowego. Stał już dwa lata i pora go było zjeść. Nadał plackom fajną słodycz, miód nie był już potrzebny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz