środa, 27 marca 2019

Placuszki z resztek surówki

Zostało mi trochę surówki z białej kapusty z marchewką i natką pietruszki (około 500 g). Postanowiłam zrobić z niej placuszki. Dodałam 3 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 2 płaskie łyżki tartej bułki, szczyptę soli (surówka była solona) i pieprz. Po wymieszaniu masy nakładałam łyżką małe porcje na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyłam z obu stron do zrumienienia. Placuszki są bardzo smaczne, można je doprawiać według własnych smaków. 

Placuszki zero waste.

A to placuszki z posiekanej kiszonej marchewki, pietruszki i selera (kiszona przekąska), plus surowa cukinia i cebula. Dodałam jeszcze 3 jajka i tyle mąki, by masa była spoista. Z przypraw tylko trochę soli i pieprz. Placki mają lekko kwaskowy smak, można je ewentualnie dosłodzić miodem. 




Innym razem zamiast cukinii i cebuli dorzuciłam do posiekanych kiszonych warzyw mały słoiczek domowego musu brzoskwiniowego. Stał już dwa lata i pora go było zjeść. Nadał plackom fajną słodycz, miód nie był już potrzebny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz