poniedziałek, 9 września 2019

Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi i słonecznikiem

To jedna z modyfikacji chleba, który stale robię. Raz dam więcej mąki pszennej, raz żytniej, innym razem dodam mąkę razową, od czasu do czasu dosypię ziaren, pestek czy płatków owsianych. Nie zawsze ważę składniki. Taki chleb za każdym razem jest odrobinę inny i w tym jego urok. 

Składniki: 
1 kg mąki pszennej typ 550 (luksusowa) 
3 większe łyżki mąki pszennej razowej typ 2000 (około 4-6 łyżek stołowych, z czubkiem) 
1 łyżka soli 
250 g zakwasu żytniego (mieszany – mąka żytnia razowa typ 2000 i mąka żytnia typ 720) 
1 opakowanie drożdży instant (8 g) 
4-5 łyżek płatków owsianych 
2-3 łyżki nasion słonecznika (można wcześniej uprażyć na patelni) 
½ łyżeczki mielonego pieprzu 
około 1 l letniej wody (z kranu) 
3 łyżki sezamu do posypania bochenków 

W misce wymieszać wszystkie składniki. Wodę dolewać stopniowo. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. W trakcie mieszania ciasto lekko nabiera objętości, tu i ówdzie zaczyna się strzępić. Wtedy przerwać mieszanie. Odstawić przykryte do wyrastania na 1 godzinę. Przygotować foremki – wysmarować je olejem i porządnie oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek, posypać bochenki sezamem. Odstawić do drugiego wyrastania na około 40 minut. Po tym czasie foremki włożyć do nagrzanego piekarnika. Na blachę będącą w piecu wlać pół szklanki wody (uwaga na gorącą parę). Piec 10 minut w temperaturze 220° C, następnie 40 minut w temperaturze 200° C. Dobrze upieczony chleb daje się bez problemu wyjąć z foremek, słyszymy głuchy dźwięk pukając w jego spód. W razie trudności chleb dopiec jeszcze 5 minut. Z wystudzonych chlebów zeskrobać mąkę ze spodów. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz