Z poprzedniego dnia zostały mi trzy ziemniaki ugotowane w mundurkach (około 320 g po obraniu). Ugniotłam je ile się dało i dodałam do ciasta na chleb. Większy ziemniak był lekko twardawy, dlatego w przekroju bochenka widoczne są małe, żółte kawałki. Nie chciało mi się wyciągać praski, myć jej…Ziemniaki dawniej powszechnie dodawano do ciasta chlebowego, miały zapewnić na dłużej wilgotność. Rzeczywiście tak jest, ale po zamrożeniu i ponownym rozmrożeniu chleb szybko schnie, kruszy się. Inna sprawa, że dodatek drożdży też może powodować taki skutek.
Składniki:
1 kg mąki pszennej (Szymanowska uniwersalna)
200 g mąki żytniej typ 720
260 zakwasu żytniego razowego (gęsty)
1 łyżka soli (z czubkiem)
1 opakowanie drożdży instant (7-8 g)
300 g sprasowanych, ugotowanych ziemniaków (3 szt)
około 1 l płynu (u mnie mleko i woda)
trochę mielonego pieprzu czarnego do smaku
olej do natłuszczenia foremek
sezam do posypania bochenków
Zmieszać wszystkie składniki, płyn dodawać stopniowo. Wyrabiać ciasto hakowatymi końcówkami robota. Tak długo, aż będzie jednolite, nabierze sprężystości. Ze względu na spory dodatek mąki żytniej nie należy mieszać ciasta zbyt długo. Odstawić przykryte na 60 minut do wyrastania. Po tym czasie przebić ciasto dłonią do dna miski, zamieszać ewentualnie jak przy wyrabianiu. Przełożyć je do natłuszczonych i oprószonych mąką foremek. Powierzchnię bochenków posypać ziarnami sezamu. Przykryć i odstawić na 40 minut do kolejnego wyrastania. Gdy ciasto urośnie do brzegów foremek, wstawić je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w temperaturze 220° C, następnie 40 minut w temperaturze 200° C.
Dzięki ziemniakom chleb długo jest miękki, delikatny, wilgotny. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz