Przygotować garnek z wrzątkiem, a do zlewozmywaka wlać zimną wodę. Pomidory naciąć na krzyż od spodu (z drugiej strony od ogonka) i włożyć do gorącej wody nacięciem w dół. Po chwili można je wyjmować szczypcami i przekładać do wody zimnej. Niektóre pomidory mają bardzo twardą skórkę i trzeba je parzyć dłużej. Nożem ściągamy skórkę zaczynając od nacięcia. Jeśli skórka nie odchodzi, ponownie wrzucić pomidor do wrzątku. Obrane pomidory przekroić na pół, ewentualnie wykroić trochę zbyt twarde części, pokroić na mniejsze cząstki. Garnek z pokrojonymi pomidorami podgrzewać tak długo, aż dostatecznie zredukujemy powstający płyn. Z 2,5-3,0 kg pomidorów uzyskałam tylko te dwie butelki przecieru. Może finansowo się nie opłaca, ale takiego smaku żaden kupny przecier na pewno nie ma. Pomidorowa będzie przepyszna. Przecieru nie blendowałam i nie pasteryzowałam.
Składniki:
2,5-3,0 kg pomidorów
1,5-2 łyżek soli
1 łyżka cukru
½ łyżeczki pieprzu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz