czwartek, 5 września 2019

Tarta siostry Anieli ze śliwkami

Według przepisu siostry Anieli (Anielska Kuchnia) zrobiłam ciasto, owoce mogą być dowolne, przesmażone lub nie. Ja miałam duże ciemne śliwki (raczej czerwone), średnio dojrzałe, było ich około kilograma. To, co ewentualnie zostanie można zamrozić, przesmażyć na dżem, przeznaczyć na kompot, albo po prostu zjeść. Placek piekłam na dużej prostokątnej blaszce. 

Składniki: 
400 g mąki pszennej 
150 g masła, miękkie 
150 g cukru pudru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżka śmietany 
1 jajko 
sól, szczypta 
1 kg śliwek 
cukier puder do oprószenia (opcjonalnie) 

Na posypkę: 2 czubate łyżki miękkiego masła (u mnie blisko połowę kostki), 4-6 łyżek cukru (np. kryształ) i mąki tyle, by masa dała się choć trochę kruszyć (2-4). Posypka to dodatkowa ilość tłuszczu. Zamiast niej można piec na mniejszej blaszce, a pozostałą część ciasta przeznaczyć na paseczki, z których zrobimy na powierzchni placka dekoracyjną kratkę.      

Wykonanie:
Wszystkie składniki siekać nożem w misce, na koniec zagnieść ręką. Należy się spieszyć, by ciasto nie nagrzało się od dłoni. Gdy będzie jednolite, gładkie i lśniące – schować je na około 30 minut do lodówki (np. w woreczku). Przygotować posypkę zagniatając razem masło, cukier i mąkę, również ją schłodzić (opcjonalnie). 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (lub papierkami, w które pakowane jest masło / margaryna itp.). Wyjąć schłodzone ciasto i urywając małe kawałki, wylepić nimi całe dno (i trochę brzegi). Na dużej blaszce warstwa ciasta będzie dość cienka. Ciasto można też zetrzeć na dużych oczkach tarki lub tradycyjnie rozwałkować.

Na ciasto nałożyć ćwiartki śliwek (dużych), ciasno jedna przy drugiej, skórkami do dołu. Równomiernie rozkruszyć na powierzchnię owoców posypkę. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170-180°C około 40-60 minut. Czas pieczenia zależy od rodzaju owoców, ich wilgotności, grubości cząstek itp. Jeśli włączymy termoobieg, temperatura wzrośnie i należy ją nieco obniżyć. Siostra Aniela podawała czas pieczenia 20-30 minut, ale owoce wcześniej przesmażyła. Najlepiej kontrolować pieczenie. 


Z cukrem pudrem śliwki będą słodsze. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz