środa, 2 października 2019

Naleśnikowe rożki ze smażonymi jabłkami

Autorka bloga UwagaBabciaEwa w krótkim filmiku przedstawiła naleśniki „arabskie” z jabłkami, nieco inne niż powszechnie znane. Wyglądały ciekawie, też chciałam wypróbować przepis. Naleśniki nam smakowały, przeszkadzała mi jednak ich nieusmażona strona. Miałam wrażenie, że są w środku lekko surowe. Może smażyłam je zbyt krótko, na zbyt dużym płomieniu. Naleśniki sklejają się bez problemu i powstają ładne rożki. Jabłka smażyłam na maśle i jest to moim zdaniem zupełnie niepotrzebne. Wystarczy trochę cukru, też zmiękną, też będą wyśmienite. Ewentualnie masła użyć tylko odrobinę. Z podanej ilości składników wyszło mi 15 naleśników, każdy to 4 łyżki ciasta (2 małe chochelki do sosu). 

Ciasto:
1 szklanka letniego mleka (250 ml)
½ szklanki letniej wody (125 ml)
1 łyżka cukru
½ łyżeczki drożdży suszonych
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
3 jabłka (raczej większe)
około 2 łyżek masła (opcjonalnie)
cukier do smaku
cynamon (opcjonalnie)

Do miseczki (garnka) wlać mleko i wodę, dodać drożdże i cukier. Rozmieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie rozmieszać, by nie było grudek. Odstawić przykryte na 30 minut.

W tym czasie owoce pokroić w kostkę, ja ich nie obierałam. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i jabłka posypane cukrem smażyć do miękkości. Na koniec oprószyć je trochę cynamonem. Gotowe odstawić, ale nie przykrywać (będą za bardzo wilgotne). 

Małą patelnię do smażenia naleśników lekko posmarować masłem lub olejem. Na środek nalać ciasto, smażyć tylko z jednej strony. Placuszek ma być suchy na powierzchni i zrumieniony od spodu. Zdjąć na talerz, chwilę odczekać (spód zmięknie) i po złożeniu sklejać brzegi. Do każdego naleśnika włożyć łyżkę jabłek, jest ich tak akurat. Można podawać. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz