Grochówkę robimy bez ważenia czegokolwiek. Jest jej dużo (około 6-7 l), ponieważ musi nam starczyć na kilka dni. Jest to wtedy nasze jedyne obiadowe danie, jedzone z domowym chlebem lub świeżo upieczonymi bułeczkami. Najprościej byłoby powiedzieć, że do ugotowania pysznej grochówki wystarczy cały groch, warzywa, trochę wędzonki lub kiełbasy, ewentualnie jakieś mięso od kości. Doprawiamy według własnych smaków, jednak poniższe przyprawy wydają się najlepiej pasować. Można ewentualnie wrzucić 2-3 owoce jałowca, ale „leśną” nutę zrobi już rozmaryn. Kto lubi może dla poprawienia trawienia i urozmaicenia smaku dodać szczyptę kuminu czy kminku (mielone) lub sypnąć więcej majeranku. Trawienie wspomaga też czosnek. W naszej grochówce nie ma zasmażki, nie robię jej do niczego.
Składniki:
500 g grochu niełuskanego
4 kości wieprzowe ze schabu
200 g wędzonego boczku domowego
1 kawałek domowej, cienkiej kiełbasy
2 kostki rosołowe, drobiowe
3 marchewki, duże
2 pietruszki, duże
seler korzeń, kawałek
por, kawałek 8-10 cm (biała część)
4-5 średnich ziemniaków
2-3 ząbki czosnku
łodyżki natki pietruszki (posiekane, mrożone)
sól, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, pieprz czarny mielony, cząber (szczypta), tymianek, rozmaryn mielony, majeranek, lubczyk suszony,
Groch namoczyć (zalać poprzedniego dnia zimną wodą, której ma być dwa razy więcej niż zajmują ziarna).
Następnego dnia odlać wodę z namaczania, wlać świeżą. Dodać kości, kostki rosołowe i sól. Wody ma być tylko tyle, by kości były prawie całe zanurzone. Ale nie za dużo, bo po dodaniu pozostałych składników zupy przybędzie. Wody zawsze można dolać, jeśli całość jest zbyt gęsta.
Gotować aż mięso będzie miękkie i da się oddzielić od kości.
Dodać wędzonkę, kiełbasę, warzywa. Warzywa oczyścić i pokroić. Obierać tylko, jeśli skórka jest brzydka. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Doprawić do smaku. Gotować do miękkości wszystkich składników.
Tym razem ciasto na bułeczki zrobiłam według przepisu na rogale drożdżowe (TUTAJ). Z rozwałkowanego placka (2 cm grubości) wykroiłam ringiem kółka, posmarowałam je rozbełtanym z mlekiem jajkiem, posypałam czarnuszką.
Tym razem ciasto na bułeczki zrobiłam według przepisu na rogale drożdżowe (TUTAJ). Z rozwałkowanego placka (2 cm grubości) wykroiłam ringiem kółka, posmarowałam je rozbełtanym z mlekiem jajkiem, posypałam czarnuszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz