poniedziałek, 13 stycznia 2020

Naleśniki z kapustą i grzybami leśnymi

Zwinięte naleśniki nie są panierowane, tym różnią się od klasycznych krokietów. Brak panierki to mniej kalorii, danie jest lżejsze i zdrowsze. Nam nawet bez obsmażania wszystko by smakowało. Jeśli jednak ktoś z sentymentem wspomina typowe krokiety, powinien zapomnieć o liczeniu kalorii i naleśniki panierować, a następnie dokładnie obsmażyć. 

Z podanych ilości składników wyszło 18 dość cienkich naleśników, starczyło nam ich na cztery obiady. Do naleśników podałam czerwony barszcz z domowych kiszonych buraków i zupę dyniową, też domową, ze słoika przygotowanego jesienią. Grzybki mamy własne, uzbierane przez męża, ale mogą być kupne, np. podgrzybki. Wodę z moczenia i obgotowywania grzybów warto dolać do barszczu, ma wtedy super smak. 

Składniki: 
1 kg kiszona kapusta 
1-2 opakowania grzybów suszonych (dowolna ilość) 
2-3 cebule 
4 jajka 
400 g mąki pszennej (u mnie luksusowa) 
400 g mleka (u mnie 3,2 %) 
400 g wody 
sól (do kapusty i do ciasta naleśnikowego), pieprz, olej. 

Przygotować farsz: 
1. Namoczyć grzybki (minimum 30-60 minut), następnie je krótko obgotować i przesmażyć na maśle lub na oleju. 
2. Ugotować kapustę. 
3. Pokroić cebulę w kostkę, przesmażyć ją na oleju. 
4. W misce połączyć kapustę, cebulę i grzyby. Wlać także olej ze smażenia, ale nie za dużo. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie cukrem (jeśli kapusta była bardzo kwaśna). Dokładnie wszystko wymieszać. 
5. Wymieszaną kapustę z grzybami zmielić na maszynce do mięsa (najmniejsze sitko) lub w inny sposób drobno poszatkować. 

Przygotować naleśniki: 
6. Do większego naczynia (miska, garnek) wbić jajka, dodać mąkę, mleko, wodę, przynajmniej pół łyżeczki soli i 3-4 łyżki oleju. 
7. Zmiksować wszystko. Odstawić garnek na 30 minut do lodówki. 
8. Na suchą patelnię (najlepiej z cienkiej blachy) nalać cienką warstwą ciasto. Poruszając patelnią rozprowadzić je równomiernie. Smażyć z obu stron do lekkiego zbrązowienia. Obracać, gdy powierzchnia placuszka jest sucha. Układać w stosik na talerzu. 
9. Na każdy placek nakładać pełną łyżkę farszu, rozprowadzić go po całej powierzchni, zostawiając około 2 cm wolne przy brzegach. 
10. Założyć do środka boki, zwinąć każdy naleśnik w rulon. 
11. Smażyć na oleju do zrumienienia. 
12. Przechowywać w szklanym pojemniku. Odgrzewać można na przykład w mikrofalówce. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz