Zrobiłam kilka bułeczek i z reszty ciasta paszteciki formowane jak pierogi. Paszteciki otwierają się trochę podczas rośnięcia i pieczenia, ale zamykają się prawie całkowicie, gdy stygną. Spód bułeczek po upieczeniu jest zwarty. Można ewentualnie smarować brzegi rozmąconym jajkiem, ja tego nie robiłam. Ciasto nie jest ani słodkie, ani słone. Mój dzisiejszy farsz to słoiczkowe mięso z warzywami (pasteryzowane, domowe). Zużyłam jeden cały słoiczek o pojemności 235 ml i część drugiego. Nadzienie może być dowolne, nawet słodkie, można też z niego zrezygnować.
Składniki:
Składniki:
500 g mąki pszennej (u mnie luksusowa, typ 550)
50 g drożdży świeżych
1 płaska łyżka cukru (do drożdży)
150 g mleka (do drożdży)
½ łyżeczki soli
2 jajka
100 g masła
farsz, dowolny
farsz, dowolny
Mąkę z solą wsypać do miski, zrobić na środku dołek, wkruszyć do niego drożdże.
Zalać drożdże letnim mlekiem wymieszanym z cukrem. Zostawić aż drożdże się spienią. To znak, że pracują.
W tym czasie roztopić masło, następnie je ostudzić.
Wymieszać łyżką mąkę z pracującymi drożdżami. Wbić jajka, wymieszać.
Wlać roztopione i ostudzone masło. Wymieszać łyżką, zagnieść ciasto.
Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, jednolite. Odstawić przykryte do wyrastania, najczęściej na 40-60 minut, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, lekko zagnieść, przekroić na dwie części. Każdą część rozwałkować, grubiej niż na pierogi, raczej jak na pizzę. Wykrawać krążki szklanką, czymkolwiek.
Każdy krążek rozciągnąć. Ciasto jest bardzo sprężyste, wraca do pierwotnego kształtu, dlatego trzeba się spieszyć.
Na środek nałożyć nadzienie, ilość zależy od wielkości krążka. Natychmiast złożyć na pół, ścisnąć brzeg, jeśli mają to być pierogowe paszteciki.
Chcąc otrzymać bułeczki nałożone nadzienie lekko docisnąć, tworząc na środku jakby dołek. Zebrać zewnętrzny brzeg krążka, zlepić go, skręcić, ponownie ścisnąć. Odwrócić kulkę tym złożeniem pod spód (w stronę blatu), przykryć dłonią ułożoną w miseczkę. Teraz wystarczy kręcić w prawo, bułeczka sama się ładnie formuje. Poprawić ewentualnie spód, położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmarować bułeczki rozbełtanym jajkiem. Wstawić blachę / blachy do nagrzanego piekarnika.
Pieczenie: 15 minut w temperaturze 170° C z termoobiegiem. Przy dwóch blachach najlepiej w połowie czasu pieczenia zamienić je miejscami, by wszystko równo się zrumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz