piątek, 17 lipca 2020

Dżem truskawkowy z masłem

Według autorki przepisu masło ma wprowadzać smak umami, nadający dżemowi wyrazistość. Rzeczywiście, smak przetworu nie jest typowy, nam odpowiada. Cukru wydawało się za dużo, ale my prawie niczego nie słodzimy, mamy wiec niską tolerancję dla słodkiego smaku. Obiektywnie ilość cukru chyba nie jest nadmierna. 

Składniki:

2 kg truskawek
0,5 kg cukru
30 g masła

Truskawki oczyścić, krótko przepłukać. W garnku zasypać je cukrem, lekko wymieszać. Gotować na wolnym ogniu około sześciu godzin. Ja postawiłam garnek na najmniejszym palniku gazowej kuchenki, płomień zmniejszyłam niemal do minimum. W trakcie podgrzewania mieszanie nie jest konieczne, co najwyżej kilka razy, delikatnie, by owoce zostały całe. Soku wydzieliło się bardzo dużo i jego zredukowanie zajmuje cały podany czas obróbki. Nie należy go odlewać, jeśli chce się mieć esencjonalny dżem. 


Po znacznym zredukowaniu płynu.
W tej postaci przekładałam do słoików.

Słoiki o pojemności około 350-400 ml.
Nie pasteryzowałam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz