niedziela, 6 września 2020

Dżem z czerwonej papryki

To bardzo smaczny, gęsty mus. Można oczywiście bardziej odparować płyn. Dominuje tu kardamon, ale zmieniając proporcje dodatków zmienimy smak według własnych upodobań. Zamiast soku z pomarańczy dolałam sok wyciśnięty z dwóch cytryn, śmiało można wlać jeden i drugi. Dżem wyszedł dość słodki, następnym razem cukru dam nieco mniej, choć uczciwie powiem, że ta słodycz nam nie przeszkadza. 

Miałam osiem czerwonych papryk, raczej większych. Do tego dwie cytryny, z których zużyłam sok, ale warto przesmażyć i miąższ. Podobnie pomarańczę można wrzucić w całości, obierając najpierw skórkę. Skórki też się przydadzą, na przykład do ususzenia. Potrzebny jest poza tym cukier, trochę soli, goździki, cynamon, mielony kardamon i imbir. 

Składniki: 
8 większych papryk czerwonych 
2 cytryny, sok lub w całości bez skórki 
opcjonalnie pomarańcza, dodatkowo lub zamiast cytryn 
10 goździków 
1 szklanka cukru 
½ płaskiej łyżeczki soli 
1 płaska łyżeczka cynamonu 
1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu 
1 łyżeczka mielonego imbiru, może być świeży korzeń 

Wycisnąć sok z cytrusów, ewentualnie owoce obrać ze skórek i pokroić w mniejsze cząstki. Papryki umyć, przekroić wzdłuż i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w większą kostkę. Zasypać w garnku cukrem, dodać sól i goździki. Dolać sok z cytryn / z pomarańczy. Podgrzewać na małym / średnim ogniu aż płyn się zredukuje i uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję. W trakcie smażenia dodać cynamon, kardamon i imbir. Na koniec masę zblendować i gorącą przekładać do słoiczków. Zakręcić wieczka, słoiczki nakryć na przykład kocykiem lub pasteryzować je 10-15 minut, zależnie od pojemności. Ja wlałam wszystko do blendera kielichowego i włączyłam funkcję „zupa krem”. Większość goździków nie została posiekana. Nie pasteryzowałam słoików, wieczka same się zassały. 

Przestudzoną masę zblendowałam,
następie ponownie ją podgrzałam
i przelałam do słoiczków.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz