Wykorzystałam tu domowy sos pomidorowo-paprykowy (ajvar, gąszcz) oraz domowe wędliny (wędzony i sparzony boczek, wędzona cienka kiełbasa). Oprócz suszonych ziół dorzuciłam też zioła świeże. Miałam średniej wielkości fasolę Jaś i z jakiegoś powodu, pomimo bardzo długiego moczenia, nasiona gotowały się niemal 4 godziny. Po tym czasie nadawały się już do jedzenia, choć zazwyczaj są bardziej miękkie. Warto na wszelki wypadek wykorzystać szybkowar, ja o nim po prostu zapomniałam. Nie podaję dokładnej ilości składników, każdy może ich dodać ile chce, doprawiamy według własnego smaku. Najlepiej nie przesadzać z wędlinami, by potrawa nie była zbyt obciążająca dla żołądka. Wędlin nie smażyłam, nie jest to konieczne. Czy można zrezygnować z mięsnej wkładki? Fasola z warzywami też będzie smaczna, choć to nieco inna potrawa. U mnie warzywa są w domowym sosie, który przygotowuję latem i jesienią. Takie wieloskładnikowe danie to również duża oszczędność czasu, starczy go na więcej niż jeden posiłek. Lubimy tak przygotowaną fasolę, ale jadamy ją rzadko. Powinno to się zmienić, jeśli na poważnie chcemy ograniczyć ilość spożywanego mięsa, fasola też dostarczy sporo białka.
Składniki:
400-500 g fasoli Jaś (1 opakowanie)
koncentrat pomidorowy / passata pomidorowa / krojone pomidory z puszki / domowy sos pomidorowy, itp. (ilość wg upodobań, u mnie około 700 ml sosu - 1 butelka po passacie)
boczek + kiełbasa cienka
zioła świeże (rozmaryn, tymianek, majeranek)
zioła suszone (majeranek, tymianek, cząber)
pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe, świeży czosnek
sól, cukier do smaku
śmietana 30% + mąka do zabielenia
Fasolę przepłukać i zalać zimną wodą. Zostawić do namoczenia, przynajmniej na całą noc.
Następnego dnia odlać wodę, nalać świeżą i ugotować fasolę do miękkości z dodatkiem liści laurowych (3-4) i ziela angielskiego (4-6). W trakcie gotowania dodać pokrojony boczek, kiełbasę, świeże zioła (pokroić drobno lub obrać same listki).
Pod koniec doprawić solą, cukrem i pieprzem, dodać suszone zioła, sprasowany czosnek, i pomidory w dowolnej postaci.
Mąkę rozmieszać ze śmietaną 30% i wlać do potrawy, zgęszczając sos.
Podawać z chlebem, najlepiej własnoręcznie upieczonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz