sobota, 23 października 2021

Babka kakaowa dwukolorowa

Małe co nieco na niedzielny podwieczorek. Cukru można wsypać mniej, wystarczy jedna szklanka. Ciasto ciemne i jasne powinny mieć podobną konsystencję, w razie potrzeby  dolać odrobinę mleka / wody. Jeśli użyjemy samej wody z olejem, ciasto jest bardziej puszyste i lekkie. Mleko i olej dadzą ciasto "bardziej treściwe", jak mówi mój mąż. Z podanych ilości składników wyszły dwie babki. Upieczone można oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie). 

Składniki:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy (opcjonalnie)
aromat pomarańczowy (opcjonalnie)
2,5 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka (lub wody)
½ szklanki oleju rzepakowego
2-3 łyżki kakao, płaskie

Wykonanie:

Dwie foremki keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180° C.
Jajka + cukier + cukier waniliowy – utrzeć na puszystą masę.
+ Mąka z proszkiem do pieczenia (mniejszymi porcjami) – wymieszać.
+ Mleko z olejem – wymieszać ciasto.
Trochę ponad połowę ciasta rozlać po równo do foremek.
Do reszty dodać kakao, dokładnie rozmieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać odrobinę wody.
Rozlać do foremek ciasto ciemne na jasne.  
W kilku miejscach lekko wymieszać warstwy widelcem. 
Wstawić foremki do nagrzanego piekarnika.

Piec 50 minut w temperaturze 180° C, do suchego patyczka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz