niedziela, 5 grudnia 2021

Chleb razowy 2 z ziarnami, na drożdżach

Chleb nie jest kwaśny, ponieważ nie ma w nim zakwasu, właściwy smak ma dopiero następnego dnia. Ciasto szybko rośnie, po trzydziestu minutach niemal uciekło z foremki ustawionej w pobliżu ciepłego kaloryfera. Podczas pieczenia bochenek się spłaszczył, na koniec trochę opadł, to normalne. Ziarna mogą być dowolne. W wersji świątecznej można dorzucić pokrojone figi, suszone śliwki, morele, rodzynki, migdały, orzechy. Wtedy ziaren podanych w przepisie damy mniej lub wcale. Chleb wyjdzie słodki, ale równie smaczny.

Piekłam ten chleb także z mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 (graham) i żytniej typ 720, w proporcjach jak poniżej, na samych drożdżach. Również jest bardzo smaczny.  To bardzo łatwy do zrobienia chleb, uda się każdemu. Drożdży wydaje się dużo, ale ziarna są ciężkie i coś je musi dźwignąć do góry.

Składniki:
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, typ 2000 (u mnie 380 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 120 g mąki żytniej razowej typ 2000);
6 łyżek mieszanki ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane);
6 łyżek płatków owsianych + do obsypania foremki i bochenka;
1 łyżeczka soli;
1 łyżeczka cukru do drożdży;
100 ml mleka do drożdży;
50 g drożdży świeżych;
½ l wody letniej (nawet trochę więcej lub dolać więcej mleka do drożdży);
masło do smarowania foremki.

Wykonanie:
Większą foremkę (np. 29 x 14 x 6,5 cm) wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi.

Lekko podgrzane mleko + drożdże + cukier – wymieszać i zaczekać, aż drożdże zaczną pracować.

W misce wymieszać wszystkie składniki sypkie, dodać pracujące drożdże, dolewać stopniowo wodę. Tyle, by ciasto dało się łatwo mieszać łyżką. Nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. Gdy ma odpowiednią gęstość, ciasto wydaje się lekko napuszone i nie lepi się już do miski.

Przełożyć ciasto do foremki, wyrównać jego powierzchnię zwilżoną dłonią i obsypać płatkami. Nałożyć folię spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 15-30 minut do wyrośnięcia, powinno się podnieść o około 2 cm. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 220° C, następnie 40 minut w 200° C. Upieczony bochenek popukać od spodu, dźwięk ma być głuchy, inaczej dopiec jeszcze 5-10 minut. Wszystko zależy od piekarnika. 




Piętka / przylepka krótko po upieczeniu.



Chleb z mąki pszennej
pełnoziarnistej typ 1850
(graham) i żytniej 720.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz