piątek, 25 lutego 2022

Naleśniki z mięsem i sosem grzybowym

Tani, smaczny posiłek. Mięso i warzywa były z rosołu ugotowanego na porcjach rosołowych z kaczki i z kurczaka. Sos grzybowy zrobiłam na bazie koncentratu. Można wykorzystać dowolne mięso z rosołu, zamiast sosu wystarczy przesmażona cebulka. 

Farsz:

mięso obrane z 2-3 dużych porcji rosołowych z kaczki
mięso obrane z 2-3 dużych porcji rosołowych z kurczaka
2-3 marchewki ugotowane
2 pietruszki ugotowane
por ugotowany, kawałek białej części (5 cm)
2 łodyżki ugotowanego selera naciowego
1 cebula przesmażona na oleju, kostka
olej do smażenia
sól, pieprz, papryka słodka czerwona - do smaku
trochę rosołu – dla uzyskania odpowiedniej konsystencji

Mięso obrać z kości. Ugotowane warzywa pokroić na mniejsze kawałki.

Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażyć na oleju.

Zrumienioną cebulę zmielić razem z mięsem i warzywami (maszynka do mięsa lub inne urządzenie).

Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wyrobić. Gdyby masa była za sucha – dolać trochę rosołu.

Sos:

½ słoiczka koncentratu grzybowego
1,5 kostki grzybowej
2-2,5 szklanki wrzątku
½ cebuli
olej do smażenia
sól, pieprz, cukier – do smaku
śmietana, mąka – do zagęszczenia

Pół słoiczka koncentratu dokładnie wymieszać z niewielką ilością gorącej wody.

Dodać kostki grzybowe, wymieszać.

Dodać do smaku 1/4 płaskiej łyżeczki cukru oraz sól i pieprz.

Dolać resztę wody, zagotować.

Wymieszać mąkę ze śmietaną, zagęścić sos.

Resztę koncentratu zamrozić lub inaczej wykorzystać. Koncentrat to nie to samo co świeże grzyby, na sos się nadaje. Zdjęcie słoiczka nie jest reklamą.

Naleśniki:

2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka (375 g)
1,5 szklanki wody gazowanej (375 g)
2 jajka
½ łyżeczki soli
3-4 łyżki oleju

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dolać wody / mleka.

Smażyć cienkie placki na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia, z obu stron.

Gotowe naleśniki smarować farszem, połowę ich powierzchni. Zwinąć w rulony.

Podawać ciepłe, polane sosem grzybowym.

Dobrym dodatkiem jest też surówka z kiszonej kapusty oraz napój z dżemu imbirowo – pomarańczowego (domowy).










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz