W opisie jednej z włoskich maszynek do makaronu zamieszczono przepis na makaron. Potrzebna była mąka pszenna typ 00 (250 g), mąka z pszenicy durum, inaczej semolina (250 g), 5 jajek i trochę wody. Podano jednocześnie, iż do jajek dolać tyle wody, by łącznie masa mieszaniny wyniosła 250 g. Przy innej maszynce wykorzystano jeden rodzaj mąki i tylko odrobinę wody.
Mój makaron robiłam w całości ręcznie, z mąki luksusowej, która zdaje się jest zbliżona do tej typu 00. Wystarczyły cztery jajka, ważyły bowiem 256 g. Dolałam może jedną łyżkę wody. Otrzymałam dwie blachy pokrojonego makaronu. Po ugotowaniu nie rozpadał się, nie zlepiał, ogólnie wyszedł super. Dotychczas robiłam makaron nieco inaczej, też jest bardzo dobry TUTAJ
Potrzebne
500 g mąki pszennej typ 550 (luksusowa)
4-5 jajek (łącznie z wodą ma być 250 g)
woda
Wykonanie
Mąkę wsypać do szerszej miski lub usypać „górkę” na blacie. Dłonią zrobić na środku dołek.
Wbić do dołka jajka. Rozmieszać je widelcem, przybierając od spodu i z boków mąkę.
Dolać wodę. Wymieszać widelcem i zagnieść ręką. Można jajka wbić do oddzielnej miseczki, dodać do nich wodę i dopiero to wlać do mąki.
Zagniatać na blacie / na stolnicy aż ciasto będzie jednolite w kolorze, bez grudek. Blat lekko podsypywać mąką. Ciasto ma być twarde, spójne, nie powinno się lepić do palców. W razie potrzeby dosypać mąkę.
Podzielić ciasto na kilka mniejszych części, nakryć je ścierką by nie obsychały, następnie każdy kawałek cienko rozwałkować. Mąki używać teraz więcej (na blat i na płaty). Ręcznie robiony makaron może się bowiem zlepić podczas krojenia, dlatego lepiej go mąką sowicie przesypywać. I tak z niego spadnie. Takie mączyste płaty pokroić na paski o szerokości 4-5 cm, złożyć je i pokroić. Dzięki temu makaron w talerzu nie jest długi, łatwiej go jeść.
Wreszcie rozłożyć makaron na blachach do pieczenia i wstawić je do zimnego piekarnika z włączoną funkcją wentylatora, bez grzania. Można ewentualnie ustawić 50 stopni z termoobiegiem, a nawet mniej, jeśli jest taka możliwość, ale wtedy zostawić uchylone drzwiczki piekarnika. W trakcie suszenia przewracać makaron co jakiś czas. Równie dobrze wyschnie rozłożony na kuchennych ścierkach, na papierze, na specjalnej suszarce itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz