Bardzo smaczna, lekka zupa. Można ją przygotować z samych porów i większego ziemniaka. Można też dodać inne warzywa – marchew, pietruszkę korzeń, natkę pietruszki, seler naciowy lub korzeniowy. Zupa smakuje najlepiej, gdy jest lekko kwaskowa, niektórym wystarcza dodatek kwaśnej śmietany.
Składniki:
2 pory, raczej cienkie
2 ziemniaki
1 marchew, mała
1-2 pietruszki, korzeń
1 łodyżka selera naciowego
wywar mięsny
5 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól, pieprz do smaku, opcjonalnie coś do zakwaszenia
śmietana wymieszana z mąką – do zabielenia
Do przygotowania wywaru można wykorzystać obrzynki mięsa, kości, drobiowe porcje rosołowe itp. Ja obsmażyłam plastry boczku, dodałam też pokrojoną skórę. Boczek gotował się jakiś czas wraz z zielem angielskim i laurowymi liśćmi, aż był miękki.
W tym czasie pory przeciąć wzdłuż i pokroić, także zielone liście.
Łodyżkę selera pokroić na małe kawałki.
Marchew i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Ziemniaki pokroić w kostkę.
Warzywa szybko zmiękną, wystarczy im 30 minut, dlatego dodać je dopiero w ostatniej fazie gotowania. Jeśli ktoś woli zupę gotowaną z samych warzyw, może przesmażyć na oleju cebulkę i też będzie smacznie.
Na koniec wymieszać śmietanę z niewielką ilością mąki i zabielić zupę. Kto lubi może ją dodatkowo zakwasić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz