Na Bliskim Wschodzie tego typu chlebki są niezwykle popularne. Podobne są nasze podpłomyki czy podpiekane okrawki świeżo robionego makaronu. Ormiańskie gospodynie pieką placuszki na ściankach glinianych pieców, ale nam wystarczy zwykła patelnia, a nawet rozgrzana blacha węglowej kuchni. Upieką się też na grillu czy na gorącym kamieniu przy ognisku.
Robiłam już kiedyś podobne chlebki z większej ilości mąki (3 szklanki) TUTAJ. Te dzisiejsze nawet następnego dnia są miękkie. Niestety, niektóre wyszły gumowate. Przyczyn może być kilka, może placki były jeszcze za grube lub piekłam je zbyt krótko. Te cieńsze i silniej podpieczone okazały się dobre.
Jeśli zrobimy większe okrągłe placki, wtedy zmieści się na nich znacznie więcej farszu. Nawet połowę takiego sporego placka da się zwinąć w rożek i napełnić czymkolwiek, zwinięte w rulony można pokroić w grube plastry przed wyłożeniem na półmisek. Placki mogą też być prostokątne.
Z niżej podanej ilości składników otrzymałam 10 mniejszych placuszków. Smakowały nam.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej, np. typ 550
1 łyżeczka soli
2-3 łyżki oleju / oliwy z oliwek
1 szklanka letniej wody
W misce wymieszać nożem mąkę, sól i olej. Stopniowo dolewać wodę. Na koniec zagnieść i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, elastyczne.
Uformować kulę, przykryć ścierką / folią i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części, każdą rozwałkować na okrągły / prostokątny, cienki placek. Piec na dobrze rozgrzanej patelni z grubym dnem, z obu stron, aż pojawią się brązowawe plamki (puste przestrzenie z pęcherzykami powietrza). Placki z każdej strony spryskać wodą, układać jeden na drugim i trzymać pod przykryciem. Podobno placki da się przechowywać nawet kilka miesięcy, po wyschnięciu wystarczy je ponownie zwilżyć, by odzyskały elastyczność.
Nadzienie może być dowolne – warzywne, mięsne, z przesmażonymi lub świeżymi owocami, z najróżniejszymi sałatkami itp. Można przygotować ulubione sosy, na przykład czosnkowy czy pomidorowy.
![]() |
Ciasto podzieliłam na 10 małych części. Dla nas to wystarczająca wielkość placka. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz