O tym czy to będzie sałatka, czy pasta decyduje sposób krojenia jajek, dokładnie wielkość otrzymanej kostki. Składników potrzeba tu niewiele, wystarczą jajka, coś zielonego i majonez. Najbardziej lubię tę pastę z koperkiem i szczypiorkiem, ale można dodać szczypior, cebulę, natkę pietruszki, nawet seler naciowy. Ostatnio miałam tylko jedną dymkę, trochę szczypioru i pęczek koperku, dołożyłam świeże zioła - tymianek cytrynowy, cząber i odrobinę majeranku. Wyszło super. Do smaku sól i pieprz, nic więcej. Musztarda jest w majonezie. Chleba nie trzeba już smarować masłem, na górę kromki można położyć plaster pomidora czy ogórki. Pyszności!
Składniki:
6 jajek, ugotowane na twardo
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Domowy majonez: 1 jajko, 1/3 łyżeczki soli, ½ łyżeczki cukru, 3 łyżeczki czubate musztardy sarepskiej, ½ łyżeczki słodkiej papryki czerwonej (mielona), chili na końcu noża, ½ łyżeczki pieprzu czarnego (mielony), 150-170 g oleju rzepakowego.
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Pokroić ręczną maszynką do jajek (w jedną stronę, obrócić i kroić w drugą stronę), na koniec posiekać w misce nożem wzdłuż tak, by powstały małe kostki.
Pokroić drobno koperek, szczypiorek (czy inne zioła). Dodać do jajek.
Na dno wyższego naczynia / słoika wbić całe jajko, dodać resztę składników majonezu. Wlać na to olej i włożyć długą końcówkę blendera (żyrafka). Przez chwilę przytrzymać włączony blender przy dnie, później poruszać nim w górę i w dół, by się wszystko wymieszało. Majonez dodać do jajek i ziół. Ja wlewam około 180 g oleju, majonezu jest wtedy trochę więcej, ale nadwyżki zawsze do czegoś wykorzystam. Jeśli w sałatce majonezu okaże się dla kogoś za mało, można ewentualnie dodać odrobinę naturalnego jogurtu (zmieni smak).
Doprawić sałatkę solą i pieprzem. Wymieszać delikatnie. Smarować pieczywo, ozdobić ewentualnie plastrem pomidora, ogórkami, rzodkiewką itp. Przechowywać w szklanym pojemniku w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz