niedziela, 22 maja 2022

Ciasto cytrynowo - makowe

Proste ciasto, idealne do kawy czy herbaty. Lukier nie jest konieczny, ale dla wyglądu warto babkę czymś pokryć po wystudzeniu. Ciasto rozlałam do dwóch foremek, na pewno zmieści się w jednej. Dodałam do niego także posiekany miąższ wyciśniętej cytryny. Nie jest jakoś szczególnie wyczuwalny, jedynie w przekroju widać jaśniejsze plamy. Maku sypałam czubate łyżki, można mniej. Następnym razem dla koloru dodam odrobinę kurkumy. 

Składniki ciasta:

4 jajka
¾ szklanki cukru (według mnie za dużo)
cukier waniliowy / wanilinowy (opcjonalnie)
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki suchego maku (u mnie mielony)
skórka otarta z jednej cytryny
½ soku wyciśniętego z jednej cytryny (można więcej)
½ szklanki oleju rzepakowego (trochę więcej)

Lukier:
sok wyciśnięty z połowy mniejszej cytryny (to jeszcze może być za dużo) + cukier puder (ile wejdzie);

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik.
Foremki keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i makiem.
Otrzeć skórkę z jednej cytryny i wycisnąć z niej sok.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Porcjami dodawać suche składniki (mąka, proszek, soda, mak).
Dodać otartą skórkę i sok z połowy cytryny.
Na koniec wlać olej. Wymieszać.
Ciasto przelać do keksówki (w dwóch foremkach ciasto będzie niższe).

Piec w temperaturze 180° C przez 50-60 minut (do suchego patyczka), z grzaniem góra – dół.
Wystudzić upieczone ciasto i pokryć je lukrem. Jeśli lukru nie potrzebujemy do innych ciast, to najlepiej zacząć od niewielkiej ilości soku cytrynowego lub wody i stopniowo dodawać cukier, Chodzi o to, by tej słodkiej polewy nie narobiło się za dużo (można odwrotnie - najpierw cukier i do niego sok, ale wszystkiego w małych ilościach).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz