Robiłam już kwas (napój) chlebowy, imbirowy, selerowy. Wszystkie są smaczne i orzeźwiające. Kwas pije się sam lub rozcieńczony wodą, najlepiej zimną i lekko gazowaną. Dla przyspieszenia fermentacji można dodać trochę drożdży. Gdy fermentacja ustanie, płyn nadaje się do stosowania jako dressing, ma kwaskowo - owocowy smak i zapach.
Składniki:
1 kg jabłek (około 1,2 kg na początku)
1 pomarańcza
cukier / miód
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka goździków
½ łyżeczki kurkumy
3 cm laski cynamonu
2-3 łyżki rodzynek
kawałek świeżego imbiru
3-4 plasterki cytryny
przegotowana, wystudzona woda
Rodzynki pełnią tu głównie rolę startera fermentacji. Zamiast nich można dodać łyżkę zakwasu na chleb lub dosypać na końcu noża kulturę bakteryjną LP (serowar.pl). Jeśli fermentacja mimo to przebiega zbyt wolno, można dodać trochę świeżych drożdży. Jabłek nie myjemy, jeśli mamy pewność co do ich jakości. Na skórkach znajdują się dzikie drożdże, których nie chcemy się pozbyć. Reszta składników to dodatki smakowe, dajemy ich wedle uznania. Można jeszcze dorzucić np. świeżą miętę, ale chyba najlepiej dodawać ją bezpośrednio przed piciem. Miałam smażony mus imbirowo – cytrynowy, lekko słodzony. I w takiej formie dodałam go do wody.
Pokroić pomarańczę - potrzebujemy miąższ i czyste skórki, bez białej części.
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, z gniazd nasiennych ugotować kompot.
Owoce i skórki przełożyć do dużego słoja, o pojemności minimum 3 l.
Dodać plasterki cytryny.
Dodać cukier lub miód. Miód daje lepszy smak, ale jest drogi.
W moździerzu zgnieść dość grubo goździki i kardamon, cynamon wystarczy złamać na 2-3 części.
Imbir posiekać drobno w dowolny sposób.
Ukroić kilka plasterków cytryny.
Do słoja z owocami dodać goździki, kardamon, cynamon, kurkumę, imbir, rodzynki.
Dolać wodę, maksymalnie dopełnić do 5 l. Woda ma być słodka w stopniu, jaki lubimy.
Dodać pracujące drożdże rozprowadzone w niewielkiej ilości letniego soku / wody.
Zabezpieczyć otwór słoja przed muszkami i odstawić w ciepłe miejsce. Po kilku dniach fermentacja będzie widoczna, napój można już pić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz