sobota, 14 maja 2022

Czerwona kapusta tradycyjnie

Modro kapusta… w naszym domu robimy ją w niżej opisany sposób. Nie może być za słodka, za kwaśna, ani zbyt pieprzna. Ma być taka akurat. Cały smak robi zrumieniona cebulka, smalec czy ewentualnie boczek.

Składniki:

½ średniej czerwonej kapusty
1 cebula, duża
olej do smażenia
½ łyżki soli
2-3 łyżki cukru
3-4 łyżki octu
pieprzu do smaku
1 czubata łyżka smalcu (u mnie ze skwarkami, jabłkami, z ziołami)

Kapustę poszatkować / pokroić dość cienko.

Zalać ją w garnku zimną wodą, ma przykryć kapustę. Dodać sól. Gotować 40 minut, kapusta nie powinna być zbyt miękka. Następnie wodę całkowicie odlać.

W międzyczasie pokroić w kostkę cebulę i przesmażyć ją na oleju. Olej wcześniej rozgrzać.

Do kapusty dodać cukier, ocet, przesmażoną cebulę, smalec i pieprz. Wymieszać dokładnie. Zamiast smalcu można dodać boczek lub same skwarki słoniny. A jeśli nic akurat nie mamy, to przesmażona cebulka też wystarczy, najlepiej dać jej wtedy więcej.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz