Szparagi tak podane są bardzo smaczne. Proste danie, a wyjątkowe. Nie mam wysokiego garnka do gotowania szparagów. Związane sznurkiem szparagi powinny stać w nim pionowo, z główkami nad powierzchnią wody. Główki są delikatniejsze i ugotują się w parze. Ja gotuję w dużej patelni, ułożone jak kiełbaski. Staram się tylko szparagów, szczególnie główek, nie rozgotować.
Składniki:
1 pęczek szparagów białych
sól, cukier do wody
masło i tarta bułka do polania
Szparagi obrać, najlepiej poprzeczną obieraczką do warzyw (poniżej główek aż do końca).
Odciąć od grubszego końca 2-3 cm kawałki, są twarde i łykowate. Można je zamrozić i wykorzystać do zupy szparagowej, gdy nazbieramy ich więcej.
W dużej, głębokiej patelni zagotować wodę. Osolić ją jak do makaronu, dodać trochę cukru.
Szparagi przełożyć na wrzątek i gotować maksymalnie 12-15 minut. Nie mogą się rozgotować, powinny być chrupiące.
Tartą bułkę przesmażyć na maśle. Tyle, by starczyło dla wszystkich.
Ugotowane szparagi od razu podawać polane masłem z bułką, można ewentualnie oprószyć je dodatkowo solą i pieprzem.
Szparagi są także bardzo smaczne z samym masłem i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz