Łatwy do przygotowania, lekki, bardzo smaczny jogurtowy deser udający ciasto. Najlepszy na gorące dni lata. Truskawek nie zważyłam, było ich trochę mniej niż kilogram. Z podanej ilości składników deser wychodzi mało słodki, dla nas cukru jest dosyć. Można dosłodzić galaretki na etapie rozpuszczania (+ 1 łyżka cukru) lub podać z deserem trochę dżemu czy polać go syropem.
Składniki:
1,5 l jogurtu (domowy)
4 galaretki / na 1 l wody
1 kg truskawek lub innych owoców
Jogurt
Dzień wcześniej 1,5 l świeżego mleka pełnotłustego zakwasiłam dwoma kulturami – jogurtową i probiotyczną (serowar.pl). Mleko było zimne, wyjęte z lodówki. Jogurtownicę ustawiłam na 12 godzin i 42° C. Po tym czasie jogurt miał odpowiednią konsystencję i na całą noc wstawiłam go do lodówki. Zamiast domowego jogurtu może być kupny, byle dobrej jakości.
Jogurtowiec
Do gorącej wody (przegotowana) wsypać galaretki, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Garnek z galaretkami wstawić do zlewozmywaka napełnionego zimną wodą. Mieszać płyn, aż zacznie tężeć.
Powoli wlać tężejące galaretki do zimnego jogurtu, dobrze rozmieszać. Dodać pokrojone owoce.
Przelać całość do większego pojemnika lub porcjować do miseczek. Nie nalewać do pojemników plastikowych.
Wstawić do lodówki na kilka godzin lub do następnego dnia. Kroić na porcje, gdy masa dobrze stężeje. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz