czwartek, 2 czerwca 2022

Kruche ciasto z rabarbarem

Łatwe ciasto, idealne do kawy. Piekę je bardzo rzadko ze względu na ogromną zawartość tłuszczu, ale tutaj tak musi być. Rabarbar można mieszać z innymi owocami, sam też jest bardzo smaczny. Tym razem zamiast masła użyłam margarynę "Delma". Jest na pewno taniej, jednak masło daje zdecydowanie lepszy smak, lepszą strukturę ciasta i chyba nie warto aż tak oszczędzać. Tartą bułkę da się zastąpić mąką ziemniaczaną, żelatyną lub pokruszonymi dowolnymi ciasteczkami (resztki). Dodając trochę żelatyny  trzeba czekać, aż masa zacznie lekko tężeć (wstawić do zimnej kąpieli). Nie chodzi o to, by zrobiła się galaretka, wszystko ma tylko zgęstnieć. Piekłam na blaszce o wymiarach 36 x 25 cm (przybliżone).

Składniki ciasta:

600 g mąki pszennej, u mnie luksusowa
225 g masła
225 g cukru, najlepiej puder
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 jajka (zależnie od wielkości) + 1 do posmarowania

Składniki nadzienia:

6-8 łodyg rabarbaru (około 1 kg)
cukier według uznania
3 łyżki tartej bułki (do zagęszczenia)

Wykonanie:

Składniki ciasta posiekać nożem, aż się w miarę połączą. Następnie szybko zagnieść je ręką, by było jednolite. Dosypać mąki, jeśli wydaje się za luźne. Ciasto nie powinno oblepiać palców, ale ma być miękkie. Na koniec podzielić je na dwie części, jedna to będzie spód placka, druga zakryje nadzienie. Części nie muszą być równe. Zawinąć ciasto w folię i przynajmniej przez godzinę schłodzić w lodówce / w zamrażarce. 

W tym czasie oczyścić rabarbar, pokroić go na małe kawałeczki. W patelni rabarbar zasypać cukrem, maksymalnie ¾ szklanki, można dosypać cukier waniliowy. Podgrzewać na małym ogniu. Wydzieli się sporo soku, który na koniec trzeba częściowo zredukować. Następnie dosypać tartą bułkę, ma zagęścić nadzienie. Bułki nie dodawać zbyt dużo, gdyż zepsuje smak wypieku. Przesmażony rabarbar schłodzić.

Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Wyjąć z lodówki większą porcję ciasta i urywając po kawałeczku wylepiać dno (i brzegi) blaszki. 
Na ciasto wyłożyć rabarbar, wyrównać łyżką.
Drugą część ciasta można lekko rozwałkować, pokroić w paseczki i udekorować wierzch placka.
Można też całe to ciasto rozwałkować mniej więcej na wielkość blaszki, nawinąć delikatnie na wałek (ewentualnie posypywać trochę mąką z obu stron, co zapobiegnie sklejaniu się nawijanego płata) i rozwinąć na warstwę rabarbaru. Naddatki urwać i wkleić tam, gdzie ciasta brakuje lub bardziej docisnąć przy brzegach. Całą powierzchnię nakłuć widelcem i posmarować rozbełtanym jajkiem (można dolać odrobinę mleka).
Równie dobrze wyjdzie, jeśli na górę też będziemy układać takie obskubywane kawałki ciasta, nie muszą się stykać ze sobą. 
Można również zetrzeć ciasto na tarce z dużymi oczkami (na spód i na wierzch).  

Przełożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 200° C, z grzaniem góra / dół, bez termoobiegu. Następnie obniżyć do 190° C i piec jeszcze 20-30 minut, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz