To kanapeczki trochę jak włoska bruschetta (brusketta) al pomodoro, czyli grzanka z pomidorami. Tę smaczną przekąskę można potraktować jak przystawkę, czekadełko przed głównym posiłkiem, u mnie to kolacja. Zamiast oliwy z oliwek wzięłam masło, dodałam też trochę cebuli. Nie dodawałam bazylii, gdyż wraz z oregano jest w moim domowym serze Korycińskim. Kromeczki można posmarować czosnkiem lub przygotować masło czosnkowe, ewentualnie dodać go do pomidorów. Ser nie jest konieczny.
Składniki:
2 kromki chleba
masło
ser biały
pomidory
cebula (lub czosnek, bazylia)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięsiste pomidory (2 mniejsze) pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę (lub czosnek). Idealnym dodatkiem jest świeża bazylia.
W opiekaczu przygotować dwie grzanki. Gotowe posmarować masłem i opcjonalnie czosnkiem. Nałożyć plastry sera. Na ser nakładać sałatkę z pomidorów. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz