Semolina to mąka z pszenicy durum. Ma żółtawy kolor, ciasto z niej zrobione jest twarde. Do 500 g mąki wystarczyły mi 4 jajka i 4 łyżki wody. Te proporcje zależą od wielkości jajek. Z opisu producenta wynika, iż jajka do semoliny nie są konieczne, ja je dodaję. Podczas wałkowania i krojenia przesypuję też płaty oraz paski makaronu mąką luksusową (taką używam).
Składniki:
500 g mąki durum (semolina)
4-5 jajek
1-5 łyżek wody
Jajka i woda powinny ważyć razem 250 g przy podanej ilości mąki. Jeśli są małe, wtedy wbić ich pięć.
Wykonanie:
Do małej miseczki wbić jajka. U mnie zazwyczaj wystarczają 4 sztuki. Dolać tyle łyżek wody, by całość ważyła 250 g.
Mąkę przesiać do misy robota. Dodać jajka z wodą. Wymieszać hakiem na 1. prędkości.
Na koniec ciasto ewentualnie krótko zagnieść ręcznie. Podzielić je na 3-4 części, przykryć czymś i każdą część kolejno rozwałkować na dość cienki placek. Ciasto nie lepi się prawie wcale do blatu, ale można je trochę podsypywać mąką.
Każdy gotowy płat pokroić w pasy o szerokości 2-3 cm. Oprószyć mąką i poskładać pasy jeden na drugi. Ciąć na małe odcinki o odpowiadającej nam grubości. Nic nie powinno się sklejać.
Poszatkowany makaron rozłożyć na trzy blachy. Włączyć w piecu funkcję wentylatora, bez grzania lub funkcję termoobiegu z temperaturą 50° C. Wstawić blachy i suszyć makaron do skutku. Co jakiś czas go przerzucić. Drzwi piekarnika zostawić lekko uchylone. Wysuszony makaron przechowywać w słoju albo w metalowym pojemniku.
Poniżej informacje z opakowania mąki do makaronu Primo Gusto (to nie jest reklama)*:
Najlepszy makaron produkowany jest z twardej odmiany pszenicy o nazwie durum. Uzyskuje się z niej semolinę, która następnie służy do wytwarzania makaronu. Podczas gotowania makaron z semoliny nie rozgotowuje się i zachowuje kształt. Ma naturalny, lekko bursztynowy odcień. Dzięki swojej strukturze nie wchłania zbyt dużej ilości sosu, a jednocześnie doskonale się z nim łączy. Ponadto makaron z semoliny charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co sprawia, że dłużej uwalnia energię i utrzymuje uczucie sytości.
Semolina dzięki swoim naturalnym właściwościom jest najlepszą mąką do wyrobu makaronu. Makaron wytworzony z semoliny nie wymaga użycia jaj, a ich zastosowanie zależy od przepisu i własnych preferencji.
Z opisu sposobu przygotowania makaronu**:
Użycie jajka nadaje makaronowi puszystości.
Makaron gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty (all dente).
Makaron możesz również zasuszyć.
Źródło: * / ** Opakowanie mąki do makaronu Primo Gusto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz