sobota, 27 sierpnia 2022

Wędlina w słoiku

Wykorzystałam przepis pani Ewy Wachowicz na wędlinę w słoiku. Nie miałam wędzonej ostrej papryki, wymieszałam więc w stosunku 2:1 słodką wędzoną paprykę z wędzonym chili. Wędzone chili, a dokładnie kruszona papryka CHIPOTLE to wędzona odmiana chili jalapenos. Chipotle jest składnikiem dań meksykańskich, salsy, zup, gulaszu, dań z fasoli i soczewicy (z opisu producenta KOTÁNYI). Ogólnie przypraw sypnęłam więcej niż w oryginalnym przepisie. Mielonka okazała się bardzo smaczna, pikantna, z wyraźną nutą majeranku. Szary kolor charakterystyczny dla przetworów mięsnych bez dodatku peklosoli oznacza, że jest zdrowo. Równocześnie należy pamiętać, by konserwę spożyć do trzech tygodni, a po otwarciu zjeść ją w ciągu dwóch dni. Dłuższe przechowywanie wymaga uprzedniej tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji, w trzech kolejnych dniach.

Mięso:
1420 g łopatki wieprzowej, dość tłustej
750 g boczku (rozmrożony, bez skóry)
Przyprawy:
1 cała główka czosnku (14 różnej wielkości ząbków, ostry),
2 łyżki majeranku, czubate
2 łyżki soli
2 łyżeczki pieprzu czarnego, czubate
2 łyżeczki czubate mieszanki słodkiej papryki wędzonej i wędzonego chili (chipotle kruszone)

Wykonanie:
Łopatkę i boczek zmielić maszynką do mięsa, sitko nr 8.

Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek roztarty w dłoniach, pozostałe przyprawy.

Dokładnie wymieszać, wyrobić na jednolitą masę. 

Napełniać wyparzone słoiczki, pozostawić 2 cm wolne od góry.

Wytrzeć ręcznikiem papierowym brzegi słoiczków, zakręcić wieczka.

W garnku położyć na dnie szmatkę, wstawić słoiki, nalać zimną wodę przynajmniej do połowy ich wysokości. Nałożyć na garnek pokrywkę.

Od momentu zagotowania wody pasteryzować 1,5–2 godzin. Wtedy ustawić najmniejszą wielkość płomienia, pokrywkę można zostawić lub zdjąć (temperatura będzie niższa, ale wystarczająca). Po tym czasie wyjąć słoiki z garnka, wystudzić, następnie przełożyć do lodówki.



Pod ogórkiem podobny wyrób.
Konserwa pomidorowa po wymieszaniu
nadaje się do smarowania chleba.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz