niedziela, 25 września 2022

Karkówka na chleb i do obiadu

Smaczny, zdrowy, tani i wydajny domowy wyrób. Soli peklującej nie jest tu dużo, zamiast niej można użyć zwykłą sól, mięso będzie szare. Karkówka została pocięta tak, by pojedyncze kawałki zmieściły się do półlitrowych słoików, jednak później zmieniliśmy zdanie i mięso włożyliśmy do osłonki wędliniarskiej. Parzenie w temperaturze 70-80° C powinno trwać pełne 2 godziny, my je skróciliśmy o 20 minut i okazało się trochę za krótkie. Gotowe mięso da się cienko kroić, dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczne. Jeśli karkówka będzie pasteryzowana w słoiku, też 2 godziny, to wyjdzie nieco inna, bo temperatura wody jest wyższa. Ta wersja może być ciekawszą opcją obiadową, szczególnie gdy użyjemy zwykłą sól, nie każdemu do drugiego dania odpowiada mięso peklowane. 

Składniki:

karkówka wieprzowa 2,5 kg
sól peklująca 15 g / 1 kg mięsa
majeranek 1,5 łyżki / kg
zioła prowansalskie 0,5 łyżeczki / kg
pieprz czarny młotkowany 0,5 łyżeczki / kg
papryka słodka wędzona 0,5 łyżeczki / kg
czosnek świeży 2 ząbki / kg

Wykonanie:

Zmieszać razem wszystkie przyprawy, to nasza marynata. Przyprawami dokładnie natrzeć każdy kawałek mięsa. Mięso ciasno ułożyć w pojemniku i odstawić na 48 godzin do lodówki (peklowanie). Po dwóch dniach przełożyć je do słoików lub do osłonek wędliniarskich.

Na słoiki nałożyć wieczka, zakręcić i włożyć je do garnka z zimną wodą. Pasteryzować na najmniejszym płomieniu palnika przez dwie godziny. Po tym czasie wyłączyć gaz i zostawić słoiki w garnku aż do wystudzenia. Następnie słoiki wstawić do lodówki na dobę.

Natomiast mięso w osłonkach włożyć do garnka z wodą podgrzaną do 70° C. I utrzymując tę temperaturę parzyć mięso dwie godziny, po których wszystko należy szybko wystudzić. Najlepiej włożyć osłonki z mięsem do zimnej wody lub wystawić je na zimny balkon, gdy pogoda jest odpowiednia. Wystudzone mięso przełożyć do lodówki. Jeść następnego dnia.


W sumie było pięć takich małych batonów.



Źródło: Piotr, Gotowanie jest proste

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz