Kapusta wymieszana z mielonym mięsem to nie gołąbki, ale mięsno – kapuściany miszmasz w pomidorowym sosie jest do przyjęcia, nadaje się na obiad czy ciepłą kolację. Nam danie smakowało. Masę można upiec w piekarniku i kroić porcje jak ciasto. Można też formować kotleciki, jak mielone. Trzeba je najpierw podsmażyć, następnie zapiec. Skorzystałam ze znalezionego przepisu, podaję go poniżej. Miałam więcej mięsa i proporcjonalnie zwiększyłam ilość ryżu, kaszy oraz jajek. Do sosu można dodać trochę śmietany, będzie łagodniejszy lub zrobić sos po swojemu.
Składniki farszu:
½ kapusty (niezbyt duża)
800 g mięsa mielonego (łopatka wieprzowa, karkówka)
1 szklanka kaszy manny
½ szklanki ryżu
4 jajka
2 cebule
Bułka tarta do panierowania
Sól, pieprz, olej do smażenia
Składniki sosu:
1 puszka pomidorów krojonych
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki oleju
¼ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki ziół prowansalskich
Sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie:
Połowę kapusty poszatkować.
Cebulę pokroić w kosteczkę.
Drobno posiekać obrany czosnek.
Ryż zalać wodą i podgotować, nie musi być całkiem miękki.
Farsz
Podsmażyć na oleju cebulę. Dodać ryż. Wsypać kaszę mannę. Wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Dodać poszatkowaną kapustę. Wymieszać. Formować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć na blachę wysmarowaną olejem. Można wlać trochę sosu, ale nie jest to konieczne. Zakryć blachę folią aluminiową. Piec 45 minut w temperaturze 170° C z termoobiegiem (u mnie bez grzania góra/dół).
Sos
Posiekany czosnek krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pomidory z puszki i przyprawy. Gotować chwilę, ewentualnie zredukować płyn do odpowiadającej nam gęstości. Zbyt gęsty sos rozrzedzić wodą. Dobrym dodatkiem jest przesmażona cebulka, domowy przecier pomidorowy, suszona bazylia i oregano. W razie potrzeby ponownie doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz