sobota, 24 grudnia 2022

Groch z kapustą

Miałam bardzo lekko zasmażaną kiszoną kapustę. Wystarczyło do niej dogotować groch. Normalnie zasmażki się nie dodaje wcale. Lubimy to danie, jednak w ciągu roku go nie przygotowuję. 

Groch z kapustą (ilość dla kilku osób): 

600-800 g kiszonej kapusty
maksymalnie 250 g grochu łuskanego
2 cebule
olej do smażenia
sól, pieprz mielony, majeranek (opcjonalnie).

Dzień wcześniej groch przepłukać, zalać wodą (2-3 razy więcej niż warstwa grochu), zostawić przez noc do namoczenia. Następnego dnia odlać wodę i zalać świeżą. Gotować do miękkości. Odlać płyn na koniec.

Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyć na rozgrzanym oleju. Połączyć groch, kapustę i zrumienioną cebulę. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną majeranku.

Zasmażana kiszona kapusta:

1 kg kiszonej kapusty (najlepiej domowej)
2-3 liście laurowe
3-5 ziaren ziela angielskiego
pieprz, może być mielony
sól do smaku
1-2 łyżki cukru
2 cebule (jedna do gotowania, 1 do smażenia)
1-2 łyżki mąki, z czubkiem
olej do smażenia cebuli
woda z gotowania kapusty

Cebule pokroić w kostkę. Mniejszą ugotujemy z kapustą. 
Kapustę odcisnąć z soku (z kwaski), poszatkować, zalać wodą około 2 cm ponad powierzchnię zawartości garnka. Dodać mniejszą cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cukier. Domowej kapusty nie trzeba już solić, ewentualnie tylko trochę. Gotować pod przykryciem 20-30 minut. 

Po tym czasie wodę z kapusty odlać do mniejszego garnka. Na większej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drugą cebulę.  Dosypać mąkę, wymieszać i jeszcze chwilkę przesmażyć. Dolać porcjami wodę z gotowanej kapusty, stale mieszać. Zasmażka gotowa, można ją dodać do kapusty i wymieszać. Gdyby kapusta wyszła zbyt gęsta, dolać przegotowanej wody lub rosołu.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz