Krem jest stanowczo za słodki. Moim zdaniem wystarczy tylko tyle cukru, ile zawsze dajemy do budyniu z tej ilości mleka. Do ciasta dodałam śmietanę, w wielu przepisach nie jest uwzględniona. Daje elastyczność, ciasto łatwiej się rozwałkowuje, a i palcami można je wtedy lekko rozciągnąć do brzegów. Po wyjęciu z piekarnika blaty są giętkie, szybko sztywnieją, należy uważać, by się nie połamały. Ciasto jest bardzo smaczne, szczególnie z rumem. Gotowy miodownik wstawić do lodówki. Najlepiej piec od razu na trzech płytkich blaszkach (moje: 32 x 23 cm), z termoobiegiem (bez grzania góra / dół). Wtedy należy obniżyć temperaturę o 10-20° C i być może trochę wydłużyć czas pieczenia, np. do 15 minut. Wszystko zależy od piekarnika.
Ciasto (3 blaty)
500 g mąki
1 łyżka sody
1 jajko
1-3 łyżki gęstej śmietany 18 %
100 g masła
5 łyżek miodu
90 g cukru pudru
rum do nasączenia upieczonych blatów (opcjonalnie)
Zagnieść wszystkie składniki, masło powinno być lekko miękkie, ale zimne. To ciasto kruche, należy je robić szybko, by tłuszcz nie nagrzał się od dłoni.
Ciasto zważyć, przekroić na 3 jednakowe kawałki.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, przygotować trzy takie arkusze. Nie jest to konieczne, ale ułatwia pracę. Rozwałkować ciasto na oddzielnych arkuszach, rozciągnąć palcami przy brzegach, dopasowując do wymiarów papieru.
Piec każdy kawałek przez 7-10 minut w temperaturze 180° C, grzanie góra / dół. Można też upiec trzy blaty razem wykorzystując termoobieg.
Wyjąć z pieca, wystudzić.
Upiec kolejne części, jeśli pieczemy pojedynczo.
Po wystudzeniu dwa blaty skropić alkoholem (opcjonalnie), następnie posmarować je kremem budyniowym układając warstwowo (blat, krem, blat, krem), trzeci blat można oprószyć cukrem pudrem, pokryć polewą czekoladową, lukrem, kajmakiem itp. Ja wykorzystałam gorzką czekoladę.
Krem budyniowy
500 ml mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, z lekkim czubkiem
1,5 łyżki mąki pszennej, z lekkim czubkiem
1 cukier waniliowy
150 g cukru pudru (stanowczo za dużo)
150 g masła, miękkie
Mąki rozmieszać w części zimnego mleka, zlikwidować grudki (np. blenderem).
Zagotować resztę mleka z cukrem. Pod koniec wlać mąki, przez chwilę energicznie mieszać, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wystudzić.
Do wystudzonego budyniu dodawać partiami miękkie masło (lub budyń do masła), łyżka po łyżce, kolejno miksować. Masa będzie gładka i coraz mniej sztywna.
Polewa z gorzkiej czekolady
150 g gorzkiej czekolady 80 %
6 łyżeczek oleju
Czekoladę połamać w kostkę i włożyć do miseczki / garnuszka. W patelni zagrzać wodę, umieścić na niej naczynie z czekoladą, dolać olej i czekać, aż całość będzie miała płynną postać. Mieszać. Roztopioną czekoladę rozprowadzić na całej powierzchni ciasta, można dodatkowo posypać ją pokrojonymi orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz