Śląski szałot, hekele, kartoffelsalat czy wreszcie sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami - to źródło inspiracji. W sałatce nie ma majonezu. Można ewentualnie dodać jakiegoś śledzika z oleju. Smak sałatki bardzo nam odpowiada.
Składniki:
· 4 ziemniaki, ugotowane w mundurkach
· 5 jajek, ugotowane na twardo
· marynowane grzyby leśne, domowe
· 2 ogórki kiszone
· wędlina przesmażona
· cebula przesmażona
· sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Powinny być bardziej twarde niż do obiadu. Wystudzić, obrać ze skórek. Pokroić w półplasterki o grubości około 0,5-1 cm.
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, pokroić w duże cząstki.
Ogórki pokroić w większą kostkę lub półplasterki, odlać wydzielający się płyn.
Wędlinę lub boczek pokroić w większą kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju. Pod koniec dodać wędlinę / boczek.
Wszystkie składniki delikatnie i krótko wymieszać, najpierw doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać samodzielnie lub na przykład ze świeżym chlebem.
![]() |
Z podanych składników otrzymałam dwie średnie miseczki sałatki. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz