Zupka jest bardzo gęsta, sycąca, smaczna, idealna na dietę odchudzającą. Porcja na dwa posiłki lub dla dwóch osób. Zamiast piersi warto wypróbować wariant z wątróbkę drobiową, a nawet ze smażonym filetem z pstrąga. Warzyw nie trzeba ważyć, możemy wykorzystać dowolne, w tym różne rodzaje kapust, kalafior, brokuły, strączki, domowe koncentraty pomidorowe czy paprykowe, chili, warzywa świeże, suszone, marynowane, sok wyciśnięty z cytryny lub limonki, sok z domowej kiszonej kapusty, itp. Co kto lubi. Przyprawy dobieramy według własnego smaku. Sprawdzą się też gotowe indyjskie mieszanki do curry czy sosy, np. sos z mango. Wszystko wtedy pięknie pachnie.
Warzywa kroimy w kosteczkę, w paseczki. Piersi kurczaka kroimy w mniejszą kostkę, oczyszczoną wątróbkę w mniejsze kawałki, podobnie filet z pstrąga.
Najpierw należy przesmażyć mięso. Następnie dodajemy cebulę (do wątróbki), kapustę, a po chwili pozostałe warzywa. Kilka minut smażymy całość i dodajemy śmietankę. Dusić pod przykryciem jakieś 5 minut, dolać kwaskę, czyli sok z kapusty kiszonej (kto lubi kwaśne smaki) i gorącą wodę, by uzyskać odpowiadającą nam gęstość. Dusić jeszcze około 5-7 minut.
Składniki:
150 g piersi kurczaka lub 200 g wątróbki z kurczaka
25 g oleju rzepakowego (do smażenia)
29 g śmietanki 18 % z kartonika
5 cm pora + 1 liść (około 42 g łącznie)
25 g selera naciowego (1 gałązka)
100-130 g kapusty kiszonej z marchewką
44 g cebuli (1/2 cebuli) do wątróbki)
½ szklanki kwaski, opcjonalnie
gorąca woda do uzupełnienia
Przyprawy: maksymalnie po pół łyżeczki papryki wędzonej, papryki czerwonej ostrej, lubczyku, ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki kuminu (kmin rzymski), 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu, 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy, 1/3 łyżeczki imbiru suszonego lub ½ łyżki świeżego (pokroić drobniej lub utrzeć); świetnie wpisuje się tu ostry koncentrat paprykowy i pomidorowy. Kumin może być cały. Przyprawy dodajemy od razu lub najpierw lekko je przypiekamy na patelni. Na koniec dodać do zupki trochę soli.
![]() |
Zupka z wątróbką, bardzo smaczna. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz